Yvan Mayeur woest op Schaarbeeks OCMW

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
20/09/2011
Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) en OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) spreken van een gebrek aan solidariteit tussen de gemeenten. Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (FDF) heeft immers niet alleen de dakloze Roma uit het Noordstation laten zetten. Schaarbeek raadde de Roma volgens de PS ook aan naar Brussel-Stad te trekken.

Maandagochtend gebeurde zoals aangekondigd de ontruiming van het Noordstation. Asielzoekers en daklozen moesten opkrassen. Onder de 70 aanwezigen was maar één familie asielzoekers. Zij kregen opvang van Fedasil. De veertig Roma onder de daklozen, Europese burgers, hebben nergens recht op, niet op opvang, niet op materiële steun. Zij zijn toeristen die drie maand mogen blijven. Nadien moeten ze een huurcontract of een arbeidscontract kunnen voorleggen. Dat is de Europese regelgeving.

Het Brusselse stadsbestuur is er stellig van overtuigd dat Schaarbeek de Roma aanraadde naar Brussel-Stad te trekken. En dat zit Thielemans en Mayeur hoog. Niettegenstaande beloftes van de kant van Schaarbeek is er volgens Thielemans noch politiek, noch politioneel overleg geweest. Mayeur herinnerde er de gemeenteraad aan dat Jodogne vorig jaar in volle winter eenzelfde beslissing had genomen. Maar toen waren de mensen opgevangen door de winterhulp van de SAMU Social. Maar de winterhulp van het gewest is nog niet van kracht.

Mayeur heeft naar eigen zeggen op de Conferentie van OCMW-voorzitters vorige week vrijdag de Schaarbeekse Dominique Decoux (Ecolo) aangesproken, maar zij heeft boudweg geantwoord dat ze niets kon doen voor de daklozen en asielzoekers. "Ze had er tenminste kunnen voor zorgen dat de kinderen naar school gingen," aldus Mayeur.

De Ecolo'ers en FDF'ers, in Schaarbeek in de meerderheid, in Brussel-Stad in de oppositie, hielden zich muisstil tijdens de uithaal van Mayeur die ook (de afwezige) staatssecretaris van openbaar Ambt Bruno De Lille (Groen!) een flinke sneer gaf.

Tijdens de wintermaanden vangt de stad Brussel jaar na jaar 350 tot 400 daklozen op. Er zijn verenigingen die pleiten voor een spreiding over de negentien gemeenten. Maar daar was niemand voor te vinden, aldus Mayeur. Hij voorspelt dat de stad Brussel en haar OCMW opnieuw een zware winter tegemoet gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni