Wonen in de gevangenis van Sint-Gillis of Vorst?

© brusselnieuws.be
07/05/2010
Als het van minister-president Charles Picqué (PS) afhangt, worden de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendaal op termijn omgebouwd tot woningen. Dat kan zodra de nieuwe gevangenis van Haren het licht ziet, ten vroegste in 2015.

Op termijn zullen de gedetineerden en de cipiers - en met hen de opstanden en stakingen - de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendaal verlaten. De vraagt rijst wat er dan met de gebouwen moet gebeuren.

De gevangenissen zouden kunnen worden omgetoverd tot woningen. Een idee dat Charles Picqué (PS), die vlak tegenover de gevangenis van Sint-Gillis woont, erg genegen is. Maar het Brussels Gewest is geen eigenaar van de gevangenissen. Dat is de - federale - Regie der Gebouwen.

"Wij vrezen dat de federale regering de terreinen snel op de markt zal willen brengen," zegt de minister-president in Le Soir.

"Zowel de gevangenisadministratie als de Belgische Staat, zullen een duit willen verdienen aan de herontwikkeling van de sites maar ik wil daar geen kantoren zien verrijzen. Er kunnen enkel woningen en sociale voorzieningen (school, kinderopvang...) komen."

Het Gewest heeft momenteel zeker niet het geld om de gebouwen over te kopen dus moet een Bijzoner Bestemmingsplan (BBP) soelaas bieden. "Het Gewest moet een BBP opstellen in samenspraak met de gemeenten Vorst en Sint-Gillis om het project te sturen," aldus nog Picqué.

Federaal minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) bereikte begin dit jaar een akkoord met de stad Brussel om een nieuwe, grote gevangenis te bouwen in Haren. Dan worden de huidige, verouderde en onaangepaste gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendaal overbodig.

Hoe dan ook is de metamorfose van de oude Brusselse gevangenissen niet voor morgen. De verhuis naar Haren is pas voorzien voor 2015 of 2016.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni