Week van de Smaak: witloof, bier en brochetten

Nick Trachet
© Brussel Deze Week
22/09/2013
Wie vorige donderdag aan Sainctelette over de brugleuning keek, kon er de Gentse Barge zien liggen. De reconstructie van de historische trekschuit is dit jaar omgedoopt tot de Smaakboot en zal in november door Vlaanderen varen. Brussel, uitgeroepen tot Stad van de Smaak, krijgt de boot dan twee dagen op bezoek.

E en stad uitroepen tot Stad van de Smaak is een traditie in de Vlaamse Week van de Smaak. Dit jaar is het thema 'water en vuur'. De organisatoren hebben het dit jaar zo uitgelegd: "Wie Brussel zegt, zegt een waslijst aan culinaire iconen en inspiratiebronnen, een mix van nationaliteiten en culturen, een giga-aanbod van toprestaurants, lokale en internationale keukenspecialiteiten. Ruim genoeg voorhanden dus om de ankerpunten water en vuur uit te spelen en te verenigen. Wie tot rust wil komen aan het water, een vurig feestje wil bouwen, lekker wil eten of zich op vakantie wil voelen in eigen (hoofd)stad, doet er goed aan zijn oog op Brussel te laten vallen. En al helemaal tijdens de Week van de Smaak 2013."

Maag van België
Kortom: Brussel is de maag van België, en dat mag nog maar eens duidelijk gezegd worden. Het thema - water en vuur - nodigt uit om mee te surfen op vernieuwende tendensen op culinair gebied, maar evengoed om te duiken in eeuwenoude tradities. Beide elementen verwijzen ook naar wedstrijden en culinaire duels. Maar ook elk apart staan zij hun mannetje: roken, stomen en stoken, vis en de zee, koffie en jenever, bier en kraantjeswater, havens en rivieren. Allen worden ze op een eigenwijze manier in de verf gezet tussen 14 en 24 november.

Inschepen in stijl
De Smaakboot sluit aan bij het nieuwe thema. De boot vaart van 14 tot 24 november - want dan vindt de Week van de Smaak plaats - dwars door Vlaanderen en Brussel voor een historische culinaire tocht langs elf steden (van Zeebrugge naar Hasselt). Schepen dagelijks in: een topchef, een witloofteler en een biersommelier, samen met veertig gelukkigen. Die genieten aan boord van de Smaakboot van een driegangenlunch, met witloof en streekbier in de hoofdrol. 's Avonds worden ze verwelkomd in de volgende ankerstad waar ze overnachten. De dag daarna vaart de boot uit met andere gasten, klaar voor een nieuw culinair avontuur.

In Brussel komen ze aan op 19 november. De gasten logeren in het Meiningerhotel, vlakbij het kanaal in Molenbeek.
Op woensdag 20 november vertrekt de Smaakboot nog niet. Of toch wel, maar hij blijft in Brussel. De organisatie nodigt de veertig passagiers uit om de stad te bekijken met andere ogen, namelijk vanop het water. David Martin (van La Paix) verzorgt het voorgerecht, terwijl de boot koers zet richting Anderlecht.

Tien soorten brochetten
In de slachthuizen van Anderlecht komt hip Brussel al eens naar het afterwork evenement Boeremet en tijdens het weekend vind je hier de grootste markt van België. De Abattoir is trouwens het enige slachthuis in Europa dat zich nog in het stadscentrum bevindt. Op 20 november slijpen tien Brusselse verenigingen er de messen. Niet om te slachten, wel om te grillen.

Grill Kanal vindt plaats van 12u tot 15u en zet de brochette in al haar facetten in de kijker. Multicultureel, verrassend en lekker: van shish kebab uit Turkije tot Griekse souvlaki, van satay uit Thailand tot Portugese espetadas; elk land heeft zo zijn variant van de brochette. En Brussel heeft er tien. Want zoveel verenigingen maken in de Abattoir hun versie van de brochette klaar, inclusief bijgerechtje. Extra inspiratiebron is chef David Martin, die in een kookdemo één van zijn ultieme grillspecialiteiten klaarmaakt. Niet alleen de passagiers van de Smaakboot kunnen komen genieten van de minibrochettes: iedereen die in Brussel woont, werkt of toevallig op bezoek is, is welkom om te komen proeven van de minibrochettes én om te stemmen op zijn favoriet.

Naast de publieksjury is er ook een professionele jury aanwezig om onder leiding van David Martin te beslissen wie naar huis gaat met de hoofdprijs, een 'gouden brochette'. Ontwerpers Kimy Gringoire en Alex Lejeune ontwierpen voor de winnende vereniging een juweel, een symbolische 'gouden brochette'.
Ook het publiek maakt kans op een fantastische prijs: de professionele Broil King Imperial waarop David Martin die dag de grill-demo doet, gaat mee met een gelukkige winnaar.

Wie mee wil reizen met de Smaakboot - niet alleen in Brussel maar ook op de andere trajecten die het schip aflegt - moet deelnemen aan een wedstrijd op de website van het evenement (www.weekvandesmaak.be). Je kan kiezen tussen een fotowedstrijd over witloof of een quiz over bierkennis. De winnaars krijgen duotickets om deel te nemen en kunnen dan een trip naar keuze boeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni