Vroedvrouwen klagen vooroorlogse tarieven aan

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
03/07/2013
Vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel wil niet langer werken aan de huidige financiële voorwaarden. "Ofwel gaan de tarieven flink omhoog, ofwel sluiten we de boel."

Z wanger in Brussel, de bloeiende Nederlandstalige vroed­vrouwenpraktijk in Molen­beek, trekt het niet meer. "We hebben een zalig beroep, maar we worden als zelfstandige vroedvrouwen onderbetaald," zegt Elke Van Den Bergh, die vijf jaar geleden mee aan de wieg stond van de groepspraktijk.

Die groeide in korte tijd uit tot dé referentie voor zwangeren die niet meteen in de medische winkel willen terechtkomen. Zwanger in Brussel begeleidt jaarlijks 150 bevallingen en verleent ook nog eens postnatale zorg aan 500 vrouwen die in het ziekenhuis bevielen.

Maar zoals het nu gaat, lukt het niet meer. Oorzaak zijn de extreem lage tarieven van het Riziv. Van Den Bergh: "Voor een postnataal huisbezoek van een uur krijg je 25 euro. Netto houd je daarvan misschien 8 euro over - een hongerloon dus. Terwijl je toch de verantwoordelijkheid hebt over moeder en kind." Voor de wachtdiensten betaalt het Riziv helemaal niets en voor de begeleiding bij de arbeid bedraagt het tarief 195 euro. "Maar zeker bij een eerste bevalling duurt de arbeid makkelijk tien tot veertien uur. En als de bevalling uiteindelijk door de gynaecoloog gebeurt, strijkt die daar de vergoeding voor op, terwijl hij soms maar een kwartiertje bezig is."

Sinds enkele maanden - na een conflict met het Riziv - werkt Zwanger in Brussel niet meer aan de officiële tarieven. De praktijk hanteert nu iets hogere prijzen, voor een huisbezoek 35 euro bijvoorbeeld. Gevolg van de 'deconventionering' is dat de patiënten minder terugbetaald krijgen. Van Den Bergh: "Voor de talrijke eurocraten onder de zwangeren is dit geen probleem. Maar de kansarmen uit de buurt blijven weg. Wat dan weer aanleiding geeft tot interne discussies binnen de praktijk."

Alarmbel
Een tijdje geleden klopte Zwanger in Brussel voor administratieve ondersteuning aan bij het Huis voor Gezondheid, de Vlaams-Brusselse organisatie die Nederlandstalige zorgverleners in Brussel bijstaat. "Wij vroegen een halftijdse secretaresse. Want de administratie komt er nog eens bovenop. Maar alleen huisartsen krijgen dergelijke ondersteuning."

Daarom trekken de vroedvrouwen aan de alarmbel: de Rizivtarieven moeten naar omhoog. "Het is onbegrijpelijk dat de Belgische sociale zekerheid niet kiest voor eerstelijnszorg. Die is goedkoper voor ziekenfonds, verzekering en jonge ouders en volgens onze statistieken bovendien beter," zegt Van Den Bergh. "Zoals het nu is, hebben we geen andere keuze dan of onze tarieven nog te verhogen of te stoppen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni