Wetstraat weer van twee naar drie rijstroken

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
16/01/2013
In de Wetstraat, tussen de Kleine Ring en de Koningsstraat, komen er drie rijstroken in plaats van twee. Dat heeft het Brusselse schepencollege beslist, vernam BDW. Maar het moet eerst enkele dagen 15 °C zijn voor de nieuwe wegmarkeringen kunnen worden aangebracht.

Vroeger waren er op dit stuk van de Wetstraat vier rijstroken, twee in elke richting. Fietspaden waren er nauwelijks.

In oktober kreeg de gewestweg een onderhoudsbeurt, met een verse laag asfalt en nieuwe wegmarkeringen. Vooraf had het Gewest, dat aan een fietsnetwerk werkt, toestemming gevraagd aan de Stad Brussel om fietspaden te mogen aftekenen. De Stad ging akkoord. En dus kwamen er twee gemarkeerde fietspaden.
Aan de kant van het federaal parlement werd ook de parkeerstrook voor het parlement duidelijk afgelijnd. Voordien konden de parlementsleden hun wagen daar ook achterlaten, maar omdat de parkeerstrook niet afgetekend was en nauwelijks gebruikt werd, bleef ze beschikbaar voor het verkeer.

Voor de automobilisten bleven er dus nog twee rijstroken over. Dit paste in het streven van het Gewest naar smallere, tragere wegen met minder autocapaciteit. Maar de versmalling leidde tot een fikse toename van de files, vooral tussen de Kleine Ring en het parlement. Automobielorganisatie Touring stond meteen op haar achterste poten: "25 minuten tijdverlies voor de autobestuurders die deze route nemen."

De Stad Brussel heeft nu beslist het aantal rijstroken weer te verhogen. "Er komen drie rijstroken, twee richting Brussel en één de stad uit. De fietspaden blijven. De parkeerstrook wordt afgeschaft," legt Els Ampe (Open VLD), de nieuwe schepen van Mobiliteit en Openbare Werken, uit. "De ministers kunnen aan hun kabinetten parkeren, de parlementsleden achter het parlement."

De nieuwe wegmarkeringen zullen wel nog enkele weken op zich laten wachten. "Nu is het te koud," zegt Ampe. "Het moet eerst een paar dagen vijftien graden zijn, anders hecht de verf niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni