Brussels Airlines: ontslag dreigt voor 50 piloten

© brusselnieuws.be
27/09/2012
Bij Brussels Airlines is er straks een ondernemingsraad over de geplande herstructurering. Volgens de vakbonden dreigt ontslag voor 50 piloten, dat is één op de acht. Het tijdelijke contract van 159 cabinepersoneelsleden wordt niet verlengd.

De vakbonden vernamen volgens dat voor 1 op de 5 piloten, hetzij ongeveer 50 piloten die vast in dienst zijn, ontslag dreigt. Woordvoerder Geert Sciot bevestigt dit cijfer niet, maar zegt daarover aan De Tijd het volgende: "We willen dat onze piloten even flexibel worden als ons cabinepersoneel." Tot nu toe weigerden de piloten seizoensgebonden flexibiliteit. Vandaar het dreigende ontslag.

Eind oktober moeten 159 airhostessen en stewards hun badge inleveren, want in de kalme winterperiode zijn ze niet nodig. "Het overaanbod in de sector, de lagere vraag in de winter en de dure olie dwingen ons tot meer flexibiliteit", zegt Sciot. Die maatregel is niet nieuw: dit gebeurt al vier jaar. Het aantal hostessen dat enkel voor de zomerperiode (april - oktober) wordt ingehuurd wordt wel steeds groter.

Die soepelheid vraagt Brussels Airlines nu ook van de piloten.

Op naar tekort van 100 miljoen euro
Het dreigende ontslag zou volgens een vakbondsbron ook te maken hebben met de afschaffing door de federale overheid van het speciale pensioenstelsel voor het zogenaamde vliegend meesterpersoneel (zeg maar piloten en boordtechnici), maar dat wordt door Sciot ontkend.

Volgens de website van zakenblad Trends zijn er zelfs 700 jobs bedreigd, maar directie én de vakbonden ontkennen.

Brussels Airlines boekte in 2011 een nettoverlies van 80 miljoen euro. Dit jaar rondt het tekort mogelijk de kaap van 100 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni