Op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in Elsene is begonnen met de bouw van een universiteitshotel. Dat moet overnachtingsmogelijkheden bieden voor buitenlandse studenten en docenten. Ook topsporters kunnen er logeren.

Het universiteitshotel krijgt de naam U-Residence en zal 92 kamers tellen. Daarnaast zal het gebouw ook mogelijkheden bieden als congrescentrum.
De totale kostprijs wordt op 13 miljoen euro geraamd. De VUB neemt slechts 10 procent voor haar rekening, de rest komt van verschillende privépartners. De opening is voorzien voor het academiejaar 2013-2014.

Het dossier sleept al jaren aan. Aanvankelijk zou een hotel speciaal voor topsporters gebouwd worden tegen 2007. Later heette het dat ook toeristen en zakenmensen er zouden kunnen logeren. Maar dat was niet naar de zin van de gemeente Elsene. Die had moeite met een dergelijk commercieel project op een universiteitscampus.

De VUB stuurde het project daarop bij. "Als buitenstaander zal je er geen kamer kunnen reserveren", zegt woordvoerder Sicco Wittermans aan brusselnieuws.be. "Het wordt een residentie voor mensen gelinkt aan de universiteit. Het zal plaats bieden aan gastprofessoren, congresgangers en buitenlandse studenten voor korte en langere verblijven."

Het huidige project heeft ook nog altijd een sportlink. Het is de bedoeling dat topsporters kunnen verblijven en gebruik maken van de bestaande sportinfrastructuur. Daarnaast zal het ook onderdak bieden aan het BLITS (Brussels Labo voor inspanning en topsport), het erkende topsportkeuringscentrum van de Vlaamse Gemeenschap, en de vakgroepen menselijke fysiologie en kinesitherapie.

Het gebouw komt langs de Generaal Jacqueslaan bij de bestaande sportinfrastructuur van de universiteit. Door de werken is de campustoegang 9, vlakbij de tramhalte 'VUB' op de lijnen 7 en 25, gesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni