Mannelijke VUB-studenten komen twee kilo bij in eerste semester

© brusselnieuws.be
26/03/2013
Tijdens hun eerste semester aan de universiteit komen studenten gemiddeld een kilo bij. Bij mannen is dat zelfs bijna twee kilo.

Dat blijkt uit een onderzoek van doctoraatsstudent Tom Deliens aan de VUB. 70 procent van de eerstejaars wordt zwaarder tijdens het eerste semester. Jongens komen gemiddeld 1,9 kilo bij, meisjes gemiddeld 0,5 kilo. De grootste gewichtstoename lag op 7,7 kilo.

Bovendien nam ook het aantal studenten met overgewicht met 6 procent toe, tot 20 procent van de studenten.

Naast van het mannelijk geslacht zijn, blijkt de toename van de Body Mass Index (BMI) vooral beïnvloed te worden door veel tv- of dvd-kijken, en vaak bij vrienden eten. Factoren die de toename van vet bevorderden bleken op kot wonen, niet veel lezen en weinig studeren.

Ook veel buitenshuis eten, inclusief in het studentenrestaurant, verklaart de gewichtstoename. Nochtans doet de VUB veel moeite om in het studentenrestaurant gezonde en magere opties aan te bieden. "Toch zien we dat veel studenten blijkbaar neigen naar ongezondere opties. Frieten blijven populair. Veel friet eten blijkt op zich zelf een verklarende factor voor gewichtstoename", zegt Deliens.

De onderzoekers gaan de groep verder opvolgen om de oorzaken van de gewichtstoename scherper te stellen. "Hebben vooral vrienden veel invloed? Of is het het wegvallen van de ouderlijke controle dat meespeelt? Dat moeten we nog nagaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni