VUB-professor Mark Elchardus gaat met pensioen. Na meer dan dertig jaar neemt de befaamde socioloog afscheid van zijn universiteit. Vrijdag gaf hij zijn allerlaatste college.

Professor Mark Elchardus gaf 25 jaar lang onder meer het vak inleiding tot de sociologie aan de Vrije universiteit Brussel. Zo'n 20.000 studenten humane wetenschappen volgden zijn les. Vrijdag werd zijn laatste les bijgewoond door onder meer rector Paul De Knop.

"Het zal niet de laatste keer zijn dat ik spreek voor een grote groep want ik geef nog geregeld lezingen maar het zal niet meer voor echt heel grote groepen zijn zoals voor de inleidingscursus", aldus Elchardus. "En daar ben ik niet ongelukkig om want dat is toch vermoeiend. Maar ik heb dat heel lang heel graag gedaan."

De socioloog Elchardus is een heel veelzijdig onderzoeker. Hij heeft tal van artikels en boeken op zijn naam staan. Af en toe zorgde hij voor controverse. Zo zei hij jaren geleden al dat de pensioensleeftijd flink omhoog moest.

"Voor professoren vind ik 65 jaar heel vroeg om te stoppen. Wij zijn trouwens een van de weinige landen waar dat gebeurt. Als ik kijk naar mijn Amerikaanse vrienden en collega's, werken die tot 70-75 jaar. Ik zeg niet dat ik zolang zou doorgegaan zijn. Maar moet de mogelijkheid hier bestaan, zou ik zeker nog niet gestopt zijn."

De professor zal dan wel geen les meer geven maar hij blijft wel actief binnen de academische wereld. "Ik ga zeker blijven schrijven en normaal zou ik daar ook meer tijd voor moeten hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni