VRT: 13 keer meer aandacht voor Antwerpse politici

JCO
© brusselnieuws.be
29/04/2013
In de aanloop naar de verkiezingen van oktober 2012 namen Antwerpse politici 27,5 procent van de spreektijd in de VRT-verkiezingsprogramma’s voor hun rekening. Politici uit Brussel-Stad moesten het stellen met 2,1 procent. Guy Vanhengel was de politicus uit het Brussels gewest die het vaakst in beeld kwam.

Een en ander blijkt uit een onderzoek van het vlaamse Steunpunt Media.

Van de in totaal 16 uur spreektijd die Vlaamse politici kregen ging er 27,5 procent naar Antwerpen. Daarna volgen Gent (10,3 procent), Mechelen (7 procent), Kortrijk (6,4 procent) en Hasselt (3,8 procent).

Politici uit Brussel-Stad moesten het stellen met 2,1 procent van de spreektijd. De grote aandacht voor Antwerpse beleidsmakers valt te verklaren doordat er heel wat zwaargewichten zoals Bart De Wever (N-VA), Patrick Janssens (SP.A), Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Meyrem Almaci (Groen), in de Scheldestad opkwamen.

Ook de machtsstrijd in Antwerpen was een factor. De Wever, Dewinter en Janssens vormen ook de top-drie van politici die het vaakst aan het woord kwamen op de VRT.

Riemst
Opvallend: ook Leopoldsburg, Riemst en Tongeren kregen meer spreektijd voor hun politici dan Brussel, waarschijnlijk omdat er nationale kopstukken als CD&V-voorzitter Wouter Beke (Leopoldsburg), Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA, Riemst) en oud-kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) wonen.

De verdeling van de spreektijd per stad of gemeente

Ter verduidelijking: de grafiek geeft niet aan of een stad of gemeente wel of niet het onderwerp van het gesprek was. Daarover bestaan geen gegevens.

'Praktische beperkingen'
De VRT moest na de verkiezingen al kritiek slikken dat haar berichtgeving over Brussel zeer mager was. Zo klaagde Vlaamse parlementslid Yamilla Idrissi (SP.A) aan dat de zender op de avond van de verkiezingen nauwelijks aandacht besteedde aan de uitslagen in de hoofdstad. Volgens de VRT had de onderbelichting te maken met "praktische beperkingen" en "aandacht voor de verschuivingen in Vlaanderen".

Het steunpunt Media (een samenwerkingsverband van UA, KUL, VUB en UGent) analyseerde de informatieprogramma's op de VRT-televisiezenders in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Het betrof naast Het Journaal en Ter Zake ook de programma's Villa Vanthilt, Reyers Laat, De Zevende Dag, Niet Tevreden Stem Terug en De Laatste Ronde.

Over de 19 Brusselse gemeenten kreeg Guy Vanhengel (Open VLD) dan weer de meeste aandacht. Hij kreeg 12 minuten spreektijd tijdens twee mediaoptredens.

In Brussel-Stad kreeg gemeenteraadslid (en Brussels staatssecretaris) Bruno De Lille de meeste aandacht, voor verhinderd schepen (en Vlaams minister) Pascal Smet (SP.A).

De spreektijd van de politici in Brussel-Stad werd verdeeld over de volgende mensen (het betreft uiteraard Yvan Mayeur en niet Yves zoals in de tabel vermeld staat):

In bijlage kunt u ook de volledige studie doornemen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni