Vlerick ziet draagvlak voor Uplace

© brusselnieuws.be
19/03/2012
In de provincie Vlaams-Brabant is wel degelijk een draagvlak voor het shoppingcentrum Uplace. Dat is toch de conclusie die de Vlerick Management School trekt uit een studie die ze liet uitvoeren.

Uiterlijk donderdag moet Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) beslissen of Uplace, het grootste shoppingcentrum van de Benelux, een milieuvergunning krijgt.

Enkele dagen voor die beslissing meldt de Vlerick Management School dat er wel degelijk een draagvlak is voor het project.

Volgens de studie staan in de provincie Vlaams-Brabant mensen vaker positief tegenover het project. Op de vraag 'Kunt u aangeven in welke mate u het project Uplace Machelen aantrekkelijk vindt?' antwoordde 49 procent positief, 29 procent negatief. Daarnaast geeft meer dan 60 procent van de respondenten in Brussel en Vlaams-Brabant aan dat ze Uplace zeker een keer willen bezoeken. Nuance is wel dat er in Vlaams-Brabant slechts 182 mensen antwoordden op de studie, wat betekent dat de foutenmarge over dit deel van het onderzoek ongetwijfeld hoog is.

"Omdat belangengroepen en sommige lokale besturen vooral nadelen oplijsten, kan de indruk ontstaan dat de publieke opinie zich tegen Uplace kant. Maar deze resultaten bewijzen het tegendeel," zegt Vlerickprofessor Gino Van Ossel, die zich ook eerder al positief uitliet over het Uplaceproject. "Omdat veel mensen vaak gaan winkelen, verwelkomen ze een nieuw en vernieuwend shoppingcenter. Zeker naarmate ze dichter in de buurt wonen."

Tegenstand
Het shoppingcentrum in Machelen moet het grootste van de Benelux worden, met bijna 200.000 vierkante meter winkelruimte. Uiterlijk nog deze week neemt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een beslissing over de milieuvergunning. Die werd eerder geweigerd door de provincie Vlaams-Brabant omdat die vreesde voor een verkeersinfarct. Verschillende stadsbesturen, onder meer van Vilvoorde en Leuven, spraken zich al uit tegen het project.

De studie van Vlerick Hogeschool werd uitgevoerd door het bureau Insites, die daarvoor in februari 2012 756 Belgen contacteerde. Ze bestond uit een nationale enquête bij 654 Belgen, waarvan 80 Vlaams-Brabanders. Daarnaast werden 102 extra mensen uit Vlaams-Brabant apart ondervraagd. De enquête werd online uitgevoerd, wat betekent dat de resultaten met een statistische korrel zout moeten genomen worden.

Voor de volledigheid nog dit: Bart Verhaeghe, de man achter Uplace, zit eveneens in de raad van bestuur van de Vlerick Management School.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni