Raad van State kritisch voor onderonsje Actiris-Bruxelles Formation

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
06/02/2013
Actiris (arbeidsbemiddeling) en Bruxelles Formation (beroepsopleidingen) gaan nauw samenwerken. Zo nauw, dat de Raad van State er opmerkingen bij plaatst. Vooral het Franstalig onderonsje is een doorn in het oog.

D e Brusselse regering heeft een ordonnantie klaar die binnenkort in het Brussels parlement wordt besproken, en die toelaat dat Actiris een verregaande samenwerking aangaat met Bruxelles Formation. Actiris (Brussels Gewest) zorgt voor de arbeidsbemiddeling op het Brusselse grondgebied. Bruxelles Formation is een instelling van de Franstalige Brusselaars (Cocof) en biedt beroepsopleidingen aan. Actiris en Bruxelles Formation zullen gezamenlijke infosessies aanbieden, en andere vormen van synergie aangaan. Bovendien krijgt elke werkzoekende een uniek dossier waarin hij in zijn zoektocht naar werk van nabij zal worden gevolgd.

De samenwerking is op het eerste gezicht niet onlogisch. Actiris kan vandaag wel de werkzoekende vragen om opleidingen te volgen, maar heeft er geen zicht op of die dat ook écht doet. Een gezamenlijk beheerd dossier moet soelaas brengen.

Vreemd genoeg is in de ordonnantie op geen enkele plaats sprake van de Nederlandstaligen. Brussels parlementslid Elke Roex (SP.A) vreest dat door een uniek Franstalig dossier de Nederlandstalige beroepsopleiding van de VDAB in Brussel buitenspel wordt gezet. "VDAB-Brussel krijgt de opleidingsplaatsen nu al niet vol, en moet die aanvullen met werklozen uit de Rand," aldus Roex.

Wie verbaasd reageert is Marc Deleye, directeur van VDAB-Brussel. Hij noemt het "niet normaal" dat de Nederlandstalige beroepsopleiding er niet aan te pas komt.

Ook de Raad van State is kritisch voor de nieuwe ordonnantie van de Brusselse regering. Volgens de administratieve rechtbank is het gelijkheidsbeginsel mogelijk geschonden, omdat het Brussels tweetalig gewest alleen met de Franstaligen een akkoord sluit, terwijl ook de Vlamingen in Brussel beroepsopleidingen organiseren.

Kan VDAB dan geen akkoord sluiten met Actiris? Toch wel. In 2006 hebben Vlaanderen en Brussel een akkoord ondertekend, "maar dat gaat vooral over interregionale mobiliteit, namelijk Brusselse werklozen in Vlaanderen aan de slag helpen," zegt Elke Roex, "en zeker niet over een gezamenlijk dossierbeheer."

Yves Bastaerts, de Nederlandstalige adjunct-directeur van Actiris, maakt zich intussen sterk dat Actiris ook met VDAB een gezamenlijk dossierbeheer zal opzetten. Dat staat zo in het nieuwe beheerscontract van Actiris. Al is daar wel nog geen wettelijk initiatief voor.

Intussen doet het Vlaams-Brussels werkveld (Tracé en VDAB-Brussel) er alles aan om het aanbod aan Nederlandstalige beroepsopleidingen zo goed mogelijk kenbaar te maken bij de - vooral Franstalige - Actirisconsulenten. Want al zijn er weinig Vlaamse werklozen in Brussel (2 à 3 procent), het opleidingsaanbod staat open voor iedereen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni