Vlaams Bouwmeester wil integraal plan voor Noordrand

© FM Brussel
24/09/2013
Er moet een integraal plan komen voor de Noordrand van Brussel. Dat zegt Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen. Volgens Swinnen is er bij grote projecten als Uplace of het nieuwe nationale stadion niet genoeg overleg.

Het noorden van de Brusselse agglomeratie zal de komende jaren grondig hertekend worden met projecten zoals Neo op de Heizel, het nieuw stadion op Parking C en winkelcentrum Uplace in Machelen. Hoog tijd om de violen gelijk te stemmen in plaats van in een communautaire kramp te schieten, argumenteert Peter Swinnen in een opiniebijdrage voor De Standaard.

Swinnen noemt het onbegrijpelijk dat de beslissing om het nationale stadion in Grimbergen te bouwen niet vooraf besproken is met de gemeente Grimbergen. "Ik wil naar meer samenwerking, of wat ik noem coproductie", aldus de Vlaamse Bouwmeester op FM Brussel. Swinnen wil een voorbeeld nemen aan Duitsland, waar grote projecten gestuurd worden via de zogenaamde Internationale Bauanstelling, "een beproefde strategie die bijdraagt tot een visionaire ontwikkeling van strategische gebieden."

"Betrokkenen uit de privé zitten er samen met vertegenwoordigers van de lokale besturen in een zeer beperkt comité. De mensen in die vergaderingen zijn gemandateerd om beslissingen te nemen en zo ga je stap voor stap vooruit. Binnen acht jaar heb je dan een fantastische subregio waarbij niet iedereen op zijn eigen kavel zit. Zoals nu met Uplace, dat als een zwart gat alle energie naar zich toezuigt. Dat is niet van deze tijd."

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni