Street fishing: Vissen in een sexy jasje

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
26/09/2012
De visser die zijn dobber rustig vanaf de oever van een vijver in de gaten houdt, krijgt concurrentie. Street fishing is veel actiever en wordt vooral door jongeren beoefend. De opmars van de sport resulteert op zondag 7 oktober in een eerste evenement in de hoofdstad.

"Wij hebben voor ons evenement street fishing omgedoopt tot urban fishing," vertelt Paul Degeest (55), medeorganisator van de wedstrijd. "Je vist ook niet echt op straat, hé. Urban fishing beoefen je niet rond de vijvers van Elsene of Neerpede. Dat doe je echt in een stadssituatie, zoals aan het kanaal."

Street fishing kwam in het begin van de jaren 2000 uit Amerika en Japan overgewaaid naar Frankrijk. Een paar jaar later krijgt de trend nu ook bij ons voet aan de grond. De visserssport krijgt opnieuw erkenning als vrijetijdsbesteding en door sommigen vergeten vislocaties worden herontdekt. "Wie had er twintig jaar geleden gedacht dat je weer in het kanaal van Brussel zou kunnen vissen? Met urban fishing laten we zien dat er in de stadswateren vis is en dat het water niet meer zo vervuild is als het ooit was. De kwaliteit van het water en de vispopulatie zijn aan de beterhand."

"Ik ben zelf ook begonnen op mijn bak met een vaste stok, de ogen de hele dag gericht op dat pluimpje. Maar ik had zin om op een sportievere manier te vissen en vond die actieve benadering in street fishing. Je speelt rechtop staand met je lijn om je kunstaas te manipuleren en vist op gevoel. Aangezien je geen dobber hebt, zie je je lijn gewoon in het water gaan. Je moet die goed in het oog houden en op elke beweging reageren. Bij street fishing beweeg je veel en dat voel je aan het einde van de dag."

No-kill spirit
De nieuwste vistrend is meer dan gewoon een sport. Er hangt een kledingstijl aan vast van street wear die aan hiphopoutfits doet denken. Ook de sfeer rond het water is relaxed. "Er heerst een echte groepssfeer. Van concurrentie is geen sprake. Sommigen zitten in hun eigen wereldje met een hoofdtelefoon op hun oren, terwijl anderen grappen en grollen. Een pintje hoort daar soms wel bij, al wil dat niet zeggen dat street fishers zich lazarus drinken. Ik ken ook 'klassieke' vissers die hun lijn in het oog houden vanaf de toog."

"Het zijn vooral jongeren die aan street fishing doen. En dat begint vroeg, sommigen zijn niet ouder dan 12 jaar. Een voordeel is dat het materiaal vrij goedkoop is. Met 150 euro kun je al starten."

De street fishers vissen met respect voor de natuur. Ze hebben een no-kill spirit, wat betekent dat de vissen levend weer in het water worden gegooid. "Na het vangen meten we de vis, schrijven we de soort op en gooien we de vis terug in het water. De verzamelde gegevens worden achteraf aan Leefmilieu Brussel bezorgd, die zo de evolutie van het visbestand bestudeert. Dat appreciëren ze erg."

"In een later stadium willen we ervoor zorgen dat er wat meer vis wordt uitgezet in het kanaal en dat het vissen opnieuw volgens de regels gebeurt. Sommige mensen lappen het reglement aan hun laars door bepaalde vissen mee te nemen waarop je niet mag vissen. Wij willen druk uitoefenen om daar verandering in te brengen. Sommige mensen stropen gewoon de vissen. Ik stel me ook vragen bij het opeten van vis die uit het kanaal komt."

Om hun stem wat luider te laten klinken, werd onlangs de Fédération de Pêche Urbaine opgericht, die momenteel nog Franstalig is. De gevestigde waarden ontvangen hen niet met open armen. "Sommige vissersorganisaties en -federaties hebben ons rechtuit gezegd dat ze tegen ons zijn omdat we geen officiële organisatie hadden. Die is er nu wel. Die mensen zitten op hun troon en dulden niemand anders. Ze denken alleen aan zichzelf. Ons contact met hen is tot op de dag van vandaag nog steeds niet verbeterd."

Op zondag 7 oktober wordt het eerste street fishing-evenement georganiseerd aan de Veeweidekaai in Anderlecht. De vissers worden rond 7.30 uur verwacht en beginnen een uur later te vissen tot 16.00 uur. "De kapitein van de haven had ons liever aan de kant van het koninklijk paleis zien vissen, maar daar zitten minder roofvissen. Dus vissen we in Anderlecht over een gebied van vier kilometer lang aan beide kanten van het kanaal. Daar zouden zelfs nog wat kilometers bij kunnen komen, maar daar zijn we nog mee bezig. Er zijn al meer dan 40 vissers ingeschreven, onder wie ook Nederlanders en Fransen. Het zouden er uiteindelijk een 100-tal kunnen worden. Maar het is niet zo dat we dat aantal moeten halen."

Het eerste Brusselse street fishing-evenement levert het mooiste bewijs dat de sport in ons land in opmars is. Net zoals de samenwerking tussen Vlamingen, Walen en Brusselaars. "We zouden graag een challenge organiseren waarin over het hele land verschillende street fishing-evenementen worden georganiseerd. De sport is echt stevig aan het groeien en zal dat ongetwijfeld blijven doen. De sfeer is super en het is gewoon heel leuk om te doen. Dit is het echte alternatief voor sedentair vissen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni