© Jo Voets

Themajaar Brusselicious wokt een potje lekkers: het overzicht

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
04/04/2012
De paasklokken laten zondagmiddag een half miljoen fair-trade-eieren vallen in tien parken. Het is maar een van de vele bijzonderheden in het fijnproevers­jaar 'Brusselicious 2012', op de kaart gezet door Visit Brussels. Een overzicht.

B russelicious moet de gastronomie en de lokale producten in de verf zetten, een jaar lang. Want lekker eten en gevarieerd drinken blijft in deze oud-Bourgondische stad een sterk aantrekkingspunt voor toerisme.

Het fijnproeversjaar heeft vele beurzen en evenementen die onder de culinaire noemer vallen, naar Brussel gehaald: de Chocolate Fair, de Mondial van het Bier, de beurs Belgovino en - in Thurn & Taxis - de 'biologische beurs' Valeriaan, om er maar enkele te noemen. Daar zijn nog extra activiteiten aan toegevoegd, in samenwerking met gespecialiseerde partners.
De Brussels Hotels Association (BHA) speelt maar al te graag in op het themajaar. De BHA kreeg een 25-tal hotels warm om iets extra's aan te bieden. Er is een jaar lang het Brusselicious Ontbijt, het Menu Brusselicious en in de eindejaarsperiode 2012 (november en december) is er het sprankelende Bubbles in Brussels . De bedoeling van dat alles is de hotelbars beter bij het uitgaanscircuit te betrekken.

De hotels die het speciale Ontbijt en Menu serveren, mikken op iedereen; je hoeft dus niet per se in het hotel te overnachten. Uiteindelijk wil­len ze laten zien dat de pot van het hotelrestaurant zonder moeite overeind blijft naast de reguliere eetadressen.

Dat ook hotels buiten het gewest het pakket aanbieden - van Zaventem tot Genval -, komt doordat het BHA de ruime economische regio bij Brusselicious betrekt. Er wordt al gerekend op een half miljoen ontbijten die (zonder prijsverschil met het vroegere ontbijt) aangeboden worden. Het Brusselicious Ontbijt biedt typische streekproducten als kramiek en pistolets. Maar wat vernemen we? Daar zit al eens Ardense ham, Luikse siroop, honing, kersenyoghurt en abdijkaas bij. Hotel Amigo, achter het stadhuis, heeft bijvoorbeeld een ontbijttafel klaar met grijze garnalen, gerookte Mangerotte-, Coburger- en Breydelham, Ardense Rocroi- en Brugse kaas, Daarmee wordt meteen de driekleur alle eer aangedaan.

Het Menu Brusselicious in de hotels is gebaseerd op streekproducten, waaronder witloof en asperges. Elk hotelrestaurant maakt daar naar eigen creativiteit een bord van: bij de ene zijn het asperges met Duvel, bij de andere tartaar van asperges of een aspergesalade. In restaurant L'Alban Chambon van het Métropole tipt de kaart: witte Charlotte-asperges met mousse van gerookte Cobourg en mosterdvinaigrette, gegrilde ombervis met rabarber en een crème brûlée met Gentse neuzen.

U kunt ook wachten op de nationale feestdag om deel te nemen aan het Gigantische Mosselfestijn (23 juli), aansluiten bij een middeleeuws geïnspireerd Diner van de Ommegang (3 en 5 juli) of snel inschrijven voor het feeërieke Diner Les Misérables (in de Sint-Hubertusgalerijen op 31 mei). Die avond is ingericht door het Centre de Gastronomie Historique ter herdenking van Victor Hugo's 'Brusselse' publicatie van Les misérables in 1862.

Dichterbij in de tijd, op 14 april, kunt u in het Trammuseum, naar aanleiding van de beurs Belgovino van Belgische wijnbouwers, inschrijven voor een nationale wijnproeverij, met een menu van Comme chez Soi-chef Lionel Rigolet. Aan de tienpersoonstafels schuift telkens een Belgische wijnbouwer mee aan, voor een losse babbel.

Aparte ervaringen
Helemaal origineel zijn de extravagante happenings, zoals de Tram Experience - een tramrit met diner van een sterrenchef - en Diner in the Sky, van 4 tot en met 10 juni op het Paleizenplein, en nadien tot en met 1 juli in Ter Kamerenbos, het Jubelpark en naast het Atomium. Met 21 disgenoten kunt u dan een hoge vlucht nemen in een soort zeppelin-restaurant (al met succes gebruikt in Sydney, Toronto, Monaco en Rio de Janeiro). Boven krijgt u een menu geserveerd van de hand van chefs als Yves Mattagne (Sea Grill), David Martin (La Paix), Luigi Ciciriello (La Truffe Noire) en Pascal Devalkeneer (Chalet de la Forêt).

En Brusselicious prikkelt nog meer zintuigen. In het filmmuseum Cinematek loopt de cyclus Chez Cinematek met films die allemaal iets te maken hebben met eten. De eerstvolgende (www.cinematek.be) zijn A touch of spice - Politiki kouzina (12 april) met een kruidige ervaring uit Istanbul en Spirited away (28 april), een animatiefilm over een restaurantmeisje dat wel zeer eigenaardige maaltijden ziet passeren. Bij de film (3 euro) krijgt u telkens drie aangepaste hapjes (9 euro) uit de Bozar Brasserie, waarmee je niet echt veel gegeten hebt, maar wel fijn genoten.

Volg het spruitje
Voorts zijn er sinds kort een 35-tal monumentale kunstwerken opgedoken, verspreid over twaalf Brusselse gemeenten. Van ver lijken ze op spruitjes, frietzakken, mosselen, bier of chocoladerepen. De sculpturen (foto's) zijn van dertig artiesten en worden in de zomermaanden, van 22 juni tot en met 21 september, gegroepeerd in het Warandepark onder de expositietitel BXXL . Ze vertellen allemaal iets over het delicieuze Brussel: de 'Puntzak pastels' van Bruno Delplanque verwijzen naar de wilde warreling van kleuren van de stedelijke cultuur. Ook 'makkelijke' kunst als de lichtgevende spruitjes van Marie-Hélène Elleboudt of een 'Wafelmosselmolen' moeten je aan het denken zetten over hoe fijn de stad smaakt.

Nu zondag, tot slot, is het paaseieren rapen: wel 505.000 vallen er in het Sobieskipark, Astridpark, Jubelpark, Ter Kamerenbos, Elspark (Paquotstraat), Pierre Pauluspark, Wolvendaelpark, Tournay-Solvaypark, op het Henri Frickplein en als je snel bent ook in het Dudenpark.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni