Vanraes: 'Mensen zonder papieren hebben ook recht op onderwijs'

© brusselnieuws.be
27/05/2011
Open VLD en Groen! hebben zich in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie uitgesproken tegen de strengere toelatingsvoorwaarden in het volwassenenonderwijs. Volgens een nieuw decreet kunnen mensen zonder papieren geen Nederlandse les meer volgen.

Elke Van den Brandt (Groen!) stelde een vraag over het nieuwe decreet in de VGC-Raad. "Mensen zonder papieren verbieden een opleiding Nederlands te volgen, druist in tegen het basisprincipe dat eenieder recht op onderwijs heeft. Daarnaast zorgt deze controlefunctie voor bijkomende administratieve rompslomp voor de scholen. Asiel- en migratiebeleid mag niet verward worden met onderwijs," zegt Van den Brandt.

In zijn antwoord toonde Jean-Luc Vanraes (Open VLD), in de VGC bevoegd voor onderwijs, dat hij op dezelfde lijn zit. "Die mensen hebben ook recht op onderwijs. Het verstrengen van de voorwaarden voor de taallessen Nederlands legt een zware hypotheek op de bereidheid van anderstaligen om Nederlands te leren en op hun emancipatiekansen. Het is absoluut noodzakelijk dat onder meer het Huis van het Nederlands een open huis blijft waar iedereen die Nederlands wil leren, wordt verder geholpen."

Volgens schattingen zijn er in België ruim 100.000 mensen zonder wettig verblijf waarvan er heel wat in Brussel verblijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni