Vanackere: 'Vlamingen in en buiten Brussel gelijk behandelen'

© tvbrussel
07/01/2011
Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) heeft bij Polspoel op tvbrussel uitgelegd waarom zijn partij het moeilijk heeft met de consensusnota van Johan Vande Lanotte (SP.A). Voor de christen-democraten is de band tussen Brussel en Vlaanderen heilig.

De CD&V heeft volgens Vanackere open kaart gespeeld door de nota-Vande Lanotte af te wijzen. "We hadden zoveel bedenkingen bij de tekst dat het ons beter leek om eerst enkele aanpassingen te vragen alvorens verder te onderhandelen. Dat was een keuze voor ondubbelzinnigheid. Niets zo dubbelzinnig als meteen ja zeggen maar dan met een hele reeks opmerkingen afkomen en na tien dagen moeten vaststellen dat we er nog niet zijn. Wij willen echt tot een onderhandeld akkoord komen maar de beste manier om dat te doen is door te vertrekken van een tekst die ook kansen tot succes biedt."

Voor de christen-democraten is het vooral onaanvaardbaar dat typische gemeenschapsmateries zoals kinderbijslag naar het Brussels Gewest zouden gaan. "We willen aan de Vlaamse gezinnen in Brussel geen nieuwe reden geven om zich af te vragen waarom ze eigenlijk nog in Brussel wonen. Dat een Vlaming in Brussel niet kan genieten van een maatregel zoals de jobkorting is voor ons onaanvaardbaar. Vlamingen in Brussel moeten dezelfde rechten én plichten hebben als de mensen in de rest van Vlaanderen. Dat is voor ons zo cruciaal. Dat kan je niet zomaar even relativeren."

Op het vlak van onderwijs, welzijn, cultuur enz. moeten de Vlamingen in Brussel dezelfde behandeling krijgen als de inwoners van het Vlaams gewest, redeneert de CD&V. "We zeggen dat niet uit principe, het gaat echt over onze mensen," zegt Vanackere. "Wij willen dat onze zorgverzekering net zo goed beschikbaar is voor oudere mensen in Brussel als in de rest van Vlaanderen. Als je die band doorknipt, krijgen de Vlamingen een ondergeschikte positie binnen een gewestje dat te klein is om volwaardige sociale zekerheid te organiseren."

'Brussele hervormingen gaan niet ver genoeg'
Vanackere kan zich vinden in het voorstel van Vande Lanotte om Brussel structureel meer geld te geven. Voor de CD&V gaat de interne hervorming van Brussel echter niet ver genoeg. "Het Gewest krijgt geen volwaardige bevoegdheden inzake mobiliteit en veiligheid. De gemeenten behouden hun zeg en de zes politiezones blijven bestaan. Voor ons moet dit verder gaan."

Nog een breekpunt voor CD&V is de tweetaligheid van de ambtenaren. "Een tweetalige dienst, dat klinkt misschien goed, maar dat is gewoon een vermomming. Ambtenaren zullen niet langer verplicht zijn om tweetalig te zijn. Ik weet ook dat het niet eenvoudig is om tweetalige mensen te vinden, maar laat ons daar dan werk van maken. Een ambtenaar die gezworen heeft zich in te zetten voor de burgers zeggen dat hij of zij de twee talen niet meer hoeft te kennen... zo eenvoudig is dat niet."

Het volledige interview met Steven Vanackere kan u later integraal zien op deze site en ook vanavond op tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni