Brussel naar Raad van State over Uplace en uitbreiding Ring

© brusselnieuws.be
12/07/2012
Het Brussels Gewest onderneemt voor het eerst stappen tegen de komst van Uplace en de uitbreiding van de noordelijke Ring. Het dient een beroep tot nietigverklaring in bij de Raad van State tegen het strategisch plan van Vlaanderen voor de Rand rond Brussel.

In het beroep tot nietigverklaring wordt niet alleen Uplace geviseerd, maar ook de uitbreiding van de Ring rond Brussel. Dat schrijft La Libre Belgique vandaag en wordt ook bevestigd door het kabinet van Brussels minister-president Charles Picqué (PS). De Brusselse regeringsleider zei een en ander in een antwoord op een parlementaire vraag van Béatrice Fraiteur (FDF).

Volgens Picqué hebben de verschillende maatregelen uit het strategisch plan van Vlaanderen voor de Rand rond Brussel een impact op de Brusselaars en het Brussels gewest inzake mobiliteit en milieu. "Maar geen enkele van onze opmerkingen werd door de Vlaamse regering in rekening gebracht", aldus Picqué, die er ook op wijst dat het plan in strijd is met de Iris2-doelstellingen van het Gewest, dat het autoverkeer in Brussel wil terugdringen.

Met het beroep bij de Raad van State zet Brussel voor het eerst formele stappen tegen de komst van megashoppingcentrum Uplace. Dat moet met zijn bruto oppervlakte van 190.000 vierkante meter het grootste van de Benelux worden. Tot nog toe hield minister-president Charles Picqué zich eerder op de vlakte, uit vrees het communautaire vuur aan te wakkeren.

Naast Uplace in Machelen staan er ook twee Brusselse shoppingcentra in de steigers in het noorden van het gewest: Neo op de Heizel en Just Under the Sky aan de Van Praetbrug. Die projecten zijn echter nog niet zo ver gevorderd als Uplace. In economische middens wordt nu hardop de vraag gesteld op drie centra wel leefbaar zijn.

'Neo was eerst'
Dat is ook Picqué niet ontgaan. "Ik zou nu unilateraal kunnen aankondigen dat we Neo laten schieten", zegt Picqué in zijn antwoord. "Dat zou sommigen plezier doen, maar het zou niet coherent zijn met onze visie op de stad. Het zou ook onrechtvaardig zijn. Neo was immers het eerste project dat het daglicht zag en het beschikt ook over argumenten die Uplace niet heeft." Picqué vermeldt in zijn antwoord onder meer de betere ontsluiting met het openbaar vervoer en het feit dat Neo aansluit bij een bestaande activiteitenpool op het Heizelplateau.

De gemeenten Vilvoorde, Leuven en Grimbergen trokken eerder al naar de Raad van State tegen de plannen rond Uplace.

De beslissingen van de Raad van State in het dossier kunnen maanden en zelfs jaren op zich laten wachten.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie, Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni