© tvbrussel

Politie waarschuwt voor sacjackings in Ukkel

© tvbrussel
07/01/2011
Met folders en een infobord langs de weg waarschuwt de politie van de zone Ukkel/ Oudergem/ Watermaal-Bosvoorde autobestuurders voor sacjackings. Dergelijke diefstallen, waarbij handtassen uit wagens gestolen worden terwijl de chauffeur in de file staat, komen vaker voor in de winter. Het is vooral opletten aan enkele Ukkelse kruispunten.

In de winter komen sacjackings vaker voor. In Ukkel telde de politie in de lente en de zomer gemiddeld twee tot zes feiten per maand. Sinds november is dat gestegen tot zestien per maand. "Meestal gebeuren de feiten rond 17 uur want dan staan de mensen in de file en is het al donker," zegt politiewoordvoerder Philip Vanhees.

Een nieuwe trend is dat de autoruit er minder vaak aan moet geloven bij een sacjacking. "De dieven gaan ervan uit dat de bestraffing dan minder zwaar zal zijn omdat er geen inbraak is gepleegd. Het blijft natuurlijk aan het parket om die feiten te kwalificeren." De daders viseren vooral oudere wagens waarvan ze de deur eenvoudig kunnen openen. "Die hebben immers geen centrale vergrendeling die automatisch aanslaat na bij voorbeeld 300 meter te hebben gereden."

Ondanks de stijging in de wintermaanden is het aantal sackjackings in 2010 globaal gedaald. In 2009 waren er 133 feiten, in 2010 nog 96. Toch blijven bepaalde plekken in Ukkel erg gevoelig voor sacjacking, zoals het kruispunt van de Stallestraat met de Neerstalsesteenweg.

De politie van Ukkel patrouilleert extra op deze gevaarlijkere plekken en deelt folders uit om chauffeurs te waarschuwen. "Laat uw handtas niet zichtbaar in de auto liggen," blijft de belangrijkste tip.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni