Etterbeek: Twee van de drie Vlaamse schepenen nog onzeker

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
07/11/2012
In Etterbeek zijn drie Nederlandstaligen kandidaat voor een schepen­ambt. Huidig Vlaams schepen Frank Van Bockstal (CD&V) is al zeker van zijn zitje, de andere twee moeten wachten. Europa en zetelgeschuif steken stokken in de wielen.

Groen-kandidaat Rik Jellema werd van op de tweede plaats verkozen en heeft bijgevolg recht op een schepenzitje. Vorige week meldde de Friese Brusselaar dan dat hij na overleg wel degelijk schepen wordt naast partijgenoot Marie-Rose Geuten, die de bevoegdheid Openbare Werkzaamheden heeft. Maar Jellema's zitje is ook nu nog niet zeker omdat hij problemen heeft met zijn werkgever.

Hij werkt als vertaler voor de Europese Raad van Ministers, en daar is men er niet happig op om een medewerker een politiek ambt te laten uitoefenen, ook al is het op lokaal niveau. De situatie stemt Jellema droef.

"Een schepenambt in Etterbeek is goed voor een halftijdse job, en bij de EU is het niet de gewoonte dat je halftijds als politicus werkt buiten je Europese job. De EU is een ambtelijke instelling, ik ken het huis, en ik vrees een beetje voor mijn zitje. Dat zou jammer zijn, want Europa kan tonen dat het de Europese gedachte ook op lokaal vlak uitdraagt als het mij schepen laat worden." Jellema geeft mee dat hij graag het ambt Mobiliteit wil als hij schepen zou worden. De beslissing valt begin december.

Drie jaar geleden kende Jellema al moeilijkheden tijdens de gewestverkiezingen omdat hij Europees ambtenaar was. Omdat dat overeenkomt met een diplomatiek statuut, kon hij niet op een lijst staan.

Baeten tot 2014
De Vlaming Rik Baeten raakte als SP.A'er van op de derde plaats verkozen op de PS-lijst en maakt kans op een schepenzitje omdat huidig PS-schepen van Begroting Rachid Madrane Brussels staatssecretaris van Netheid wordt. Madrane volgt Emir Kir op, die burgemeester van Sint-Joost-ten-Node wordt. Baeten zou schepen kunnen blijven tot de gewestverkiezingen van 2014, tenzij Madrane dan aanblijft als staatssecretaris, wat niet onwaarschijnlijk is. Intern moet dat echter nog bedisseld worden.

Zelf wil Baeten nog niet veel kwijt, maar hij laat uitschijnen dat hij de bevoegdheid Begroting wel ziet zitten. De beslissing valt over twee tot drie weken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni