Letterenmuseum opent met Georges Simenon

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
17/10/2011
Hij begon zijn schrijverscarrière bij La Gazette de Liège, waar hij de rubriek gebroken armen en benen verzorgde. Hij is de meest vertaalde Belgische auteur en de op drie na meest vertaalde Franstalige schrijver wereldwijd. Georges Simenon (1903-1989) behoort samen met Hergé en Jacques Brel tot de top van Bekende Belgen.

Georges Simenon, de geestelijke vader van commissaris Maigret - ook altijd met pijp -, was een veelvraat, in heel veel opzichten. Ook sek­sueel. Hij zou het gedaan hebben met tienduizend vrouwen. Maar Simenon had ook aandacht voor andere aspecten van het leven. Aan Nobelprijswinnaar André Gide schreef hij: "Men moet proberen. Voelen, gebokst hebben, gelogen... Alles gedaan hebben, niet ten gronde, maar genoeg om te begrijpen." Ook het marginale interesseerde hem.

Simenon was ook een kosmopoliet en een groot reiziger. Geboren en getogen in Luik, de stad waarmee hij levenslang nauw in contact bleef, woonde hij in Frankrijk, Zwitserland, de VS en Canada. Op weg naar de Noordkaap riep hij in het Nederlandse Delfzijl de figuur van commissaris Maigret in het leven. Er zouden nog vele tientallen Maigrets volgen. Simenon schreef ook nog 200 romans, 155 novellen en 25 autobiografische werken.

De tentoonstelling Georges Simenon - Parcours van een Belgisch schrijver slaagt er met foto's, documenten, manuscripten, brieven en video's in de sfeer van Maigret op te roepen. Zeker voor een liefhebber van Simenon, vast ook voor literair geïnteresseerden. Bruno Cremer en Le bourgmestre de Furnes kijken discreet over de schouder mee: meer dan honderd boeken van Maigret werden verfilmd, niet alleen de Maigrets. Twee Maigrets spelen zich (ook) in Brussel af: Le locataire en Le suspect . In dat laatste boek komt de Schaarbeekse rue Snieder voor, een magere vermomming voor de rue Snieders of Sniedersstraat. Een Fransman die er op nummer 23 woont, verdwijnt en wordt ervan verdacht een vliegtuigfabriek in Parijs te willen opblazen. Le locataire speelt zich deels in Brussel, deels in Charleroi af. De entraineuse Sylvie Baron verlaat The Palace aan het Rogierplein om zich per taxi naar Au Bon Marché aan de Kruidtuinlaan te begeven!

Op de bovenverdieping van het Museum der Letteren en Manuscripten huist de permanente collectie. Je vindt er brieven van Félicien Rops en René Magritte, een tekening van Alechinsky, een autobiografisch manuscript van Paul Verlaine, tekeningen van Hugo Claus en fragmenten uit diens Oostakkerse gedichten . Het museum bezit 80.000 documenten, brieven, manuscripten en foto's.

--------------------------
Het Museum der Letteren en Manuscripten is een bijhuis van het Parijse Musée des Lettres et Manuscrits en ligt in de Koningsgalerie 3, 1000 Brussel. Open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 19 uur, zaterdag tot 20 uur, donderdag nocturne tot 21 uur. Toegang 7 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni