Troetelnaam 'Rat'

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
29/11/2008
Ratten zijn besmettelijk, en de populariteit van het onderdeel Racing in namen van voetbal- en andere sportclubs is dat al evenzeer. Jazeker, er ís een verband tussen Racing en ratten.

Heel wat mensen - en niet alleen Chinezen - zijn trots een rat te zijn. Waar de zwarte rat (of beter: de rattenvlo, Xenopsylla cheopis) in de middeleeuwen nog de pest verspreidde en het diertje ook in vakbondskringen niet bepaald geliefd is ('stakingbrekers', 'laffe overlopers'), wordt de rat in het voetbal wel met fierheid opgevoerd.

De bekendste ratten zijn de Kielse: Beerschot-fans kregen de naam opgespeld door de rivalen van FC Antwerp 'van den Bosuil'. "Wij noemden hen Rode Honden," legt Germinal Beerschot-persverantwoordelijke Danny Geerts uit, "en zij repliceerden met 'Ratten', omdat we fuseerden met Germinal Ekeren. De historische bijnaam voor Beerschot was 'de Mannekes'. De spotnaam 'Kielse Ratten' (het Kiel is een volkse wijk, FM) werd al snel een geuzennaam."

Er zijn nóg voetbalclubs die de ratten hoog in het vaandel dragen. Racing Club de Bruxelles was de eerste (in België). Waar de roepnaam precies vandaan komt, valt moeilijk te achterhalen. "Ons voetbalterrein was meestal een ongelooflijke modderpoel," herinnert Racing-man Léopold Vandenschrik zich. "Wie uit die modder kwam, was smerig als een rat," concludeert hij - maar wel verkeerd.

Twee andere (en meer plausibele) verklaringen liggen dicht bij elkaar. Racing Club de Bruxelles kopieerde de naam van Racing Club de Paris, die zelf te rade was gegaan in Groot-Brittannië, de bakermat van de sport. Alleen waren de Fransen niet zo vertrouwd met de Engelse uitspraak. Racing (opgepikt op de paardenrenbanen) klonk in de Lichtstad als 'Rassing' of 'Ratsing'. En dat werd al snel 'Les Rats'.

Wij tippen evenwel op de toenmalige afkorting: 'Les Ra', wat klinkt als 'Les Rats'. De ratten van Parijs hebben dus de Ratten van Brussel besmet. Maar daarmee hield de epidemie niet op: meer nog dan Union Saint-Gilloise en Daring Brussel droeg Club de Bruxelles de naam Racing over heel België uit. Vele nieuwe clubs kopieerden die naam uit bewondering. Onder hen bijvoorbeeld Racing Heirnis Gent (stamnummer 11) en Racing Mechelen (24). De eerstgenoemde club (nu KRC Gent-Zeehaven) draagt nog steeds de bijnaam 'De Ratten'. En dat doen ook SW Harelbeke (het vroegere... Racing Harelbeke!) én Racing Péruwelz. Allemaal ratten als troetelnaam...

Ook in Brussel kozen heel wat clubs voor de naam Racing. Racing Club de Bosvoorde is natuurlijk een rechtstreekse erfgenaam (door fusies). Daarnaast heb je ook Racing Club de Schaerbeek, en Racings in Sint-Pieters-Woluwe, Etterbeek en Sint-Jans-Molenbeek. Ook Waterloo en Hoeilaart hebben een Racing Club - en dan hebben we het alleen nog maar over voetbal gehad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni