'Toeristenbelasting moet gewestelijk worden'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
30/01/2013
Lagere sociale lasten, een eerlijke, gewestelijke verblijfsbelasting en een gelijke behandeling van hotel- en gastenkamers. Die maatregelen zijn dringend nodig om de Brusselse hotelsector leefbaar te houden, zegt Fred De Deken, voorzitter van de Brussels Hotels Association (BHA).

O p het eerste gezicht gaat het niet slecht met de Brusselse hotels. Ondanks de crisis nam het aantal overnachtingen vorig jaar zelfs nog toe. Omdat de gemiddelde hotelprijs iets lager lag, liep de omzet desondanks lichtjes terug. "Maar dat is het punt niet. Ons grote probleem is de dalende rentabiliteit," zei De Deken maandagavond op de nieuwjaarsreceptie van de BHA. "Wat de winst per kamer betreft bungelen wij onder aan het rijtje in Europa." Dit komt door de verhoging van een aantal lasten: energie ging met zeven procent de hoogte in, water met acht procent, de lonen met vier.

Vooral de hoge loonlasten zitten de Brusselse hotelsector dwars. "In mijn hotel gaat zo'n 35 procent van de omzet naar lonen," zegt De Deken, die het Ibis Hotel aan het Zuidstation leidt. "In vier- en vijfsterrenhotels, die doorgaans meer personeel hebben, gaat het om meer dan vijftig procent."

Vorige week maakte het Sheraton Hotel aan Rogier bekend bijna een kwart van zijn 254 personeelsleden te zullen ontslaan. De dalende rentabiliteit ligt mee aan de basis van de beslissing, legde directeur Jan Nielsen maandagavond uit. "Om concurrentiële redenen moeten we dringend renoveren. Het hotel is veertig jaar oud.

Maar met de huidige rentabiliteit valt de renovatie niet te financieren." Sheraton gaat hetzelfde doen met minder personeel. "Onze personeelsorganisatie was verouderd, die gaan we moderniseren."

De BHA vindt dat de federale overheid maatregelen moet nemen om de sociale lasten voor alle hotels, ook de grote, te verlagen. "Ook al omdat we zo'n arbeidsintensieve sector zijn. In Brussel zijn we goed voor 12.500 banen, waarvan heel wat voor laaggeschoolden. Een Belgische werknemer kost twintig tot dertig procent meer dan een Franse. En hij houdt netto minder over."

Een ander gevoelig punt is de oneerlijke concurrentie van wat De Deken de parahotellerie noemt: kamers en appartementen voor toeristen die buiten elk wettelijk kader vallen. Daar zijn er inmiddels vijfduizend van, tegen zestienduizend hotelkamers. De Deken: "Ik heb het niet zozeer over de particulier die één kamer verhuurt, wel over vastgoedbonzen die hele gebouwen opkopen om ze te verbouwen tot zogenaamde gastenkamers. Zij kunnen alle regels inzake brandveiligheid, hygiëne, stedenbouw en belasting omzeilen." De sector is dan ook tevreden dat de Brusselse regering aan regelgeving werkt.

Brussels staatssecretaris voor Toerisme Christos Doulkeridis (Ecolo) verwacht dat nog dit jaar over het wetsontwerp gestemd wordt. "En hopelijk is tegen die tijd de gemeentelijke hoteltaks overgeheveld naar het Gewest."

Want ook daar dringt de BHA op aan. De Deken: "De city tax of toeristenbelasting verschilt per gemeente en is soms compleet buitensporig. Bovendien worden de geïnde bedragen alleen in Brussel-Stad opnieuw in toerisme geïnvesteerd." De BHA vraagt daarom een uniforme en eerlijke verblijfsbelasting op gewestelijk niveau. Brussels schepen van Toerisme Philippe Close (PS) is daar alvast niet tegen. En Doulkeridis is bereid om de Brusselse gemeenten - in elk geval tijdelijk - te compenseren voor het inkomstenverlies.

Ondanks de moeilijkheden blijft de hotelsector in Brussel investeren. Behalve Sheraton krijgen ook The Hotel, Citadines Sainte-Catherine en Citadines Toison d'Or de komende jaren een facelift. Ook zijn er nieuwe hotels in aantocht: Accor opent binnenkort zijn eerste Pullman Hotel aan het Zuidstation. En in de Koningsstraat, op de plek waar vroeger de krant Le Soir zat, verschijnt over enige tijd de eerste Belgische vestiging van de Duitse budgetketen Motel One.

De Deken: "Nu wordt er nog geïnvesteerd in Brussel. Maar als de rentabiliteit nog daalt, zullen sommige groepen op termijn wellicht des­investeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni