Thuram: 'Slachtoffer van racisme in restaurant La Paix'

© brusselnieuws.be
27/05/2011
Voetballer Lilian Thuram zegt vandaag in Le Soir het slachtoffer te zijn geweest van racisme in het sterrenrestaurant La Paix in Anderlecht. Hij was net in Brussel te gast in het raam van een campagne tegen racisme. Het restaurant ontkent de aantijgingen.

De Franse recordinternational - 142 selecties in de nationale ploeg - zegt het slachtoffer te zijn geweest van racistische uitlatingen door een werkneemster van het restaurant La Paix, waar hij dinsdagmiddag was gaan eten. Het Anderlechtse restaurant, gelegen rechttegenover de slachthuizen, heeft één ster in de (rode) Michelingids. Diezelfde ochtend was hij nog te gast in de Vier Windenschool in Molenbeek om er te praten over racisme.

Volgens Thuram heeft een werkneemster, wanneer hij aanstalten maakte om zijn handen te wassen, hem gezegd "dat het toilet voorbehouden is voor de klanten van het restaurant". Ze wou hem zelfs vergezellen naar de uitgang, maar zag toen dat Thuram plaats nam aan tafel met de rest van zijn gezelschap. Hij is ervan overtuigd dat de opmerking te maken heeft met zijn huidskleur en is stomverbaasd over deze handelwijze.

Misverstand
Volgens uitbater David Martin van La Paix gaat het om een misverstand. "Iedereen is welkom in ons restaurant," zegt hij in Le Soir. "Maar er komen zoveel klanten van de slachthuizen bij ons binnen louter om van ons toilet gebruik te maken, dat ik aan m'n personeel heb gevraagd om er extra over te waken dat onze toiletten enkel door onze eigen klanten worden gebruikt. "Na het incident heb ik de hand geschud van mijnheer Thuram, die ik overigens niet had herkend".

Dat Thuram zijn verhaal nu toch in de krant brengt, is omdat dit incident volgens hem toont hoe actueel zijn strijd tegen racisme is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni