Terugkeercentrum voor asielzoekers nabij luchthaven

© FM Brussel
27/07/2011
Dit najaar opent in de buurt van de luchthaven van Zaventem een speciaal centrum voor afgewezen asielzoekers. Die zullen er verblijven tot de papieren voor hun terugkeer in orde zijn. Het centrum past in het terugkeerbeleid van federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (CDH).

De federale regering zette vrijdag het licht op groen voor het eerste terugkeercentrum in België. Dat bericht De Morgen. De nieuwe terugkeerrichtlijn van Wathelet bepaalt dat afgewezen asielzoekers 30 dagen krijgen om ons land te verlaten.

Tot nu toe hadden uitgeprocedeerde asielzoekers maar enkele dagen om België te verlaten en verbleven ze in centra samen met asielzoekers die nog geen uitsluitsel hadden over hun aanvraag. Voor hun terugkeer werden ze begeleid door dezelfde mensen die hen hadden opgevangen.

De regering wil nu echter een strikte scheiding maken tussen de centra die asielzoekers opvangen en de centra waar ze moeten wachten op hun terugkeer.

Geheime locatie
De exacte locatie van het terugkeercentrum is nog niet meegedeeld. De inplanting van dergelijke asielcentra ligt immers altijd gevoelig. De Morgen weet wel dat het centrum in een leegstaand gebouw van de Regie der Gebouwen op enkele tientallen kilometer van Brussel wordt ondergebracht. De luchthaven van Zaventem zou vlot bereikbaar zijn.

Het centrum zal plaats bieden aan ongeveer zeventig afgewezen asielzoekers. In een testfase zullen enkel alleenstaande asielzoekers in het centrum verblijven. Als het project slaagt, wordt het centrum opengesteld voor gezinnen met kinderen. Voorlopig zal ook voorrang gegeven worden aan afgewezen asielzoekers uit de Balkan, weet de krant nog.

Vertrouwensbreuk
Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft bedenkingen bij de opening van een speciaal centrum voor afgewezen asielzoekers. Volgens de hulporganisatie werkt zo'n centrum contraproductief. "Mensen zullen bij de overplaatsing naar een nieuw centrum opnieuw een vertrouwensband moeten opbouwen met een nieuwe sociaal assistent," zegt Els Keytsman aan FM Brussel. "Een breuk in de begeleiding betekent ook een vertrouwensbreuk."

Vluchtelingenwerk Vlaanderen pleit voor een systeem waarbij dezelfde begeleider een asielzoeker begeleidt tijdens het hele traject.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni