De Brusselse taxibedrijven staken op 10 oktober. Volgens hen wil Brussels minister van vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) de bedrijven verplichten om op eigen kosten nieuwe taximeters te installeren. Grouwels zelf is verrast door de aankondiging. “De onderhandelingen lopen nog.”

De oproep gaat uit van 3 van de 7 erkende exploitantenverenigingen. Naast de staking willen de taxibedrijven op 10 oktober ook een betoging organiseren. Die zou vanaf 8.30 uur plaats vinden aan het Noordstation.

Taxis chocolats
Grootste bron van ergernis zijn de nieuwe meters, die volgens de sector tot 3.300 euro per stuk kosten. De chauffeurs vinden verder ook dat ze te vaak een proces-verbaal aan hun broek krijgen en ze veroordelen de vele 'taxis chocolats', of onvergunde taxi's, die rondrijden.

In een laatste eis vragen de taxi-uitbaters het ontslag van de directie van de gewestelijke taxi-administratie. "Die heeft ons van in het begin vervolgd, in plaats van ons te helpen", klinkt het.

Grouwels: 'Actie voorbarig'
Minister Grouwels (CD&V) is verrast door de stakingsaankondiging en benadrukt dat de onderhandelingen nog aan de gang zijn. Ze vindt de staking dan ook voorbarig.

Grouwels ontkent ook dat een nieuwe taximeter 3.300 euro zou kosten. Volgens haar gaat het slechts om de helft van dat bedrag, zijn de kosten ervan aftrekbaar en zijn er subsidies voorzien.

Bovendien moet de nieuwe, digitale, meter de taxisector moderniseren. "De exploitant heeft het voordeel dat de ritten automatische geregistreerd worden, de klant krijgt automatische een ticket en rij- en rusttijden kunnen beter worden opgevolgd", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni