Substituut gaat vrijuit in seksschandaal

© brusselnieuws.be
27/03/2012
Het gerecht vond geen bewijzen in een zaak tegen voormalig Brussels substituut Dirk Merckx. Het parket vermoedde dat de magistraat een luxebordeel bezocht op kosten van een zakenman waarvan hij zelf een dossier onderzocht.

De feiten dateren al uit de jaren '90. Merckx bezocht toen verschillende keren een luxebordeel in Amsterdam. Hij werd naar de locatie gebracht door de chauffeur van zakenman, waarvan de substituut op dat moment de handel en wandel onderzocht. Dat meldt deredactie.be.

In de jaren '90 was er al eens een tuchtonderzoek tegen Merckx, maar dat leverde niet veel op.

In 2009 kwam het dossier opnieuw onder de aandacht. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) liet het dossier toen opnieuw openen.

Het gerecht oordeelt nu dat er geen bewijzen zijn dat de bezoeken ook betaald werden door de zakenman. De betalingen in het bordeel gebeurden wel degelijk met de kredietkaart van het bedrijf van de zakenman. Maar of betaald werd voor de chauffeur of voor de substituut blijft nog steeds onduidelijk.

Merckx onderzocht in de jaren '90 onder meer het Beaulieu-dossier. Hij was nog tot in november 2006 hoofd van de financiële sectie van het Brusselse parket. In 2009 was hij werkzaam bij de Verenigde Naties. Toen het dossier heropend werd, weigerde minister De Clerck zijn mandaat te verlengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni