"Subnationaliteit in voordeel Vlaamse Brusselaar"

© tvbrussel
01/03/2005
Zullen de Brusselaars in de toekomst moeten kiezen tussen de Vlaamse of de Franstalige gemeenschap? De fiscale korting voor alle actieve Vlamingen brengt deze vraag weer op de agenda. Want de Vlaamse Brusselaars kunnen niet van die korting genieten omdat ze nergens als Vlaming staan ingeschreven.

Steven Vanackere (CD&V) is een voorstander van de subnationaliteit. "Hoe meer gemeenschapsmateries worden gedefederaliseerd, hoe groter de kans dat de Brusselaars tussen wal en schip vallen. Dan kunnen ze niet profiteren van de voordelige maatregelen van Vlaanderen."

Maar Sven Gatz (VLD) vindt dat veel te delicaat. "Veel Brusselaars zijn niet bereid om een keuze te maken tussen Vlaanderen en Wallonië. En er zijn veel Vlaamse Brusselaars die met Franstaligen getrouwd zijn. Hoe moet dat dan in taalgemengde gezinnen?"

Franstalige logica
Sven Gatz: "Zo zouden we meestappen in een Franstalige logica. Veel Franstaligen willen in de Rand gaan wonen en hun cultuur meenemen. Wij zouden dan als Vlaming zeggen dat we in Brussel gaan wonen, maar het fiscale gedeelte willen meenemen."

De fiscale korting voor Vlaamse Brusselaars wordt volgende week besproken in het Vlaams Parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni