Studentenactie voor betaalbaar openbaar vervoer

© brusselnieuws.be
25/10/2012
Studenten van Nederlandstalige hogescholen in Brussel protesteren tegen de afschaffing van de Vlaamse korting voor studenten. Ze betogen om 15 uur van het Centraal Station tot het het kabinet van minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V). Daar geven ze ook een petitie af.

De prijs die Nederlandstalige Brusselse studenten betalen voor openbaar vervoer verdubbelt dit academiejaar. Vorig jaar betaalden 8.000 studenten nog 100 euro voor een jaarabonnement voor het Brusselse openbaar vervoer. Die korting is dit jaar verdwenen.

Reden is de schrapping van de financiële tussenkomst van studentendienst Brik en van de Vlaamse overheid.

Ook de VGC besloot om fondsen van het Gewest die voor studentenvervoer bestemd waren, niet voor de korting te gebruiken. Collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) liet weten dat er andere prioriteiten zijn, zoals Onderwijs. Aan Franstalige zijde ging het geld wel naar de korting, waardoor studenten aan Nederlandstalige hogescholen en universiteiten meer betalen dan wie aan een Franstalige instelling studeert.

Studenten betalen nu 204 euro voor een jaarabonnement, het normale studententarief van de MIVB.

"Dat is voor elke student een zware financiële domper", luidt het in een persbericht het Platform voor Openbaar Vervoer. Dat platform groepeert jongerenbeweging Comac VUB, Jongsocialisten VUB en de studiekring Vrij Onderzoek, en heeft de steun van de Studentenraad van de VUB.

Om hun ontevredenheid te tonen met het huidige beleid zijn de studenten een petitie opgestart. Die petitie bezorgen ze donderdagnamiddag aan minister Grouwels. De betoging start om 15 uur aan het Centraal Station en eindigt voor het kabinet van de minister, aan de Sint-Lazaruslaan 10. De studenten eisen een beter en toegankelijker openbaar vervoer. En de prijs van een MIVB-abonnement moet voor hen weer zakken naar 100 euro.

Besparingspolitiek
Volgens het platform past deze prijsverhoging in een politiek beleid dat ervoor zorgt dat het openbaar vervoer minder toegankelijk wordt. "Ook in de rest van het land wordt bespaard op openbaar vervoer. Deze besparingspolitiek zorgt voor een grote golf van verontwaardiging onder studenten".

"Het openbaar vervoer is een belangrijk onderdeel van een leefbare stad", gaat het platform verder. "Een betaalbaar en goed werkend net zorgt ervoor dat zowel Brusselaars als pendelaars zich vlot en op een aangename manier kunnen verplaatsen in de stad."

Grouwels: 'Studenten moeten bij Pascal Smet betogen'
Intussen heeft een kabinetsmedewerker van minister Grouwels de petitie in ontvangst genomen. Het kabinet heeft de studenten erop gewezen dat het MIVB-abonnement van 204 euro per jaar al een belangrijke korting is. Een normaal jaarabonnement kost 487 euro. Die studentenkorting kost het Brusselse Gewest jaarlijks 16 miljoen euro. "De abonnementen zijn nu dus wel al betaalbaar", zegt Grouwels' woordvoerder Philippe Vanstapel aan brusselnieuws.be.

"We hebben de studenten ook uitgelegd dat het niet langer terugbetalen van de abonnementen een maatregel van Vlaams minister Pascal Smet is. De studenten hebben zich dus vergist van adres", aldus Vanstapel. "Pascal Smet schuift de factuur naar de Vlaamse Gemeenschapscommissie door, maar die moet de middelen prioritair gebruiken voor de zo noodzakelijke crèches en scholenbouw .

Minister Grouwels kondigt voorts ook aan dat het VGC-college in november een afvaardiging van alle studentengroepen zal ontvangen om te luisteren naar de noden op het vlak van huisvesting, mobiliteit en informatie-doorstroming over studentenvoorzieningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni