Straatkunst wordt straatrel

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
10/08/2011
Wat afgelopen weekend een leuk artistiek evenement voor de buurt had moeten worden, is uitgedraaid op een rel, met een half afgewerkt kunstwerk als gevolg.

Om Explosition, de tentoonstelling over straatkunst (nog tot 4 september), 'in de verf te zetten', had het Museum van Elsene Grégory Decock uitgenodigd om in één weekend een werk in de Van Volsemstraat te realiseren. 'Adrenalinestoot' , zo zou het kunstwerk heten.

De straat was afgezet, de pers was uitgenodigd en met de kunstenaar waren, op last van de burgemeester, afspraken gemaakt: niet raken aan de zebra­paden en de rioolputten.

Decock interpreteerde de afspraken met enige artistieke vrijheid: hij kwam te laat, werkte niet de hele zaterdag door en schilderde gewoon over de zebrapaden heen. Waarop conservatrice Claire Leblanc hem prompt de, euh, laan uitstuurde. "Vooral omdat hij grof was tegen het personeel," zegt ze.

Decock, die eerder al in Arles een opvallende zebrastraat maakte, voelt zich onheus behandeld.

"Het was een aaneenschakeling van absurditeiten. Moest ik daar twee dagen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat acte de présence geven? Ik ben toch geen ambtenaar?" Het was ook zijn bedoeling om de flink vervaagde zebrapaden achteraf met wit te overschilderen. "Ik wilde een oplossing zoeken, maar stootte op een muur van onbegrip. En dat is doodjammer, vooral voor de buurtkinderen die spontaan meehielpen." Het schepen­college zal beslissen wat er nu met de onafgewerkte streetart gebeurt. En of de artiest zijn gage krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni