Steeds meer Brusselaars kunnen energie niet betalen

GDC
© brusselnieuws.be
19/01/2012
Goed 14.000 Brusselse gezinnen zijn vandaag aangewezen op een vermogensbegrenzer, 2.000 meer dan vorig jaar. "De crisis en de hogere energieprijzen brengen steeds meer mensen in de problemen."

Bij steeds meer gezinnen wordt een vermogensbegrenzer geplaatst, blijkt uit de laatste cijfers van Brugel, de Brusselse regulator voor energie, die brusselnieuws.be opvroeg.

Als klanten na verschillende aanmaningen hun factuur niet betalen, kan de leverancier zo'n vermogensbegrenzer laten installeren door netbeheerder Sibelga. De klanten hebben dan nog 10, soms 20 ampère elektriciteit ter beschikking, goed voor een koelkast, verlichting en televisie.

"Het gaat nu om zowat 14.000 huishoudens, ongeveer 2.000 meer dan vorig jaar," zegt Pascal Misselyn. "De crisis laat zich duidelijk voelen: mensen kunnen hun energiefactuur niet meer of niet meer meteen betalen."

Wanbetalen is een steeds groter probleem in het gewest, bleek eerder al uit de Brusselse Welzijnsbarometer. Meer dan 5 procent van de Brusselaars heeft een achterstallig krediet, de diensten schuldbemiddeling draaien op volle toeren. "Tot veertig procent van die schulden is direct gelinkt aan armoede. Moeite met het betalen van de gas- en elektriciteitsfactuur bijvoorbeeld," zei het Brussels Steunpunt Schuldbemiddeling daarover.

Beschermd
"Maar niet alleen de crisis, ook de gestegen energieprijs zorgt voor meer achterstallige betalingen," vertelt Misselyn. Brugel berekende dat het tarief voor een mediane verbruiker in Brussel in een jaar tijd met ongeveer 10 procent gestegen is. Het sociaal tarief voor beschermde gebruikers kende een gelijkaardige stijging.

Die beschermde gebruikers zijn mensen die in gebreke zijn gebleven bij het betalen van hun factuur, en voldoen aan een paar criteria van het OCMW: ze zitten bijvoorbeeld al in schuldbemiddeling. Met een aangepast afbetalingsplan moeten ze hun schuld aanzuiveren. In die periode kunnen ze niet afgesneden worden van het netwerk; Sibelga is hun noodleverancier. Een kleine 4.000 gezinnen hebben ondertussen dat beschermd statuut, goed 500 meer dan een jaar geleden.

Afgesloten
Wie zijn factuur niet betaalt, en zich niet aan het afbetalingsplan houdt of weigert een vermogensbegrenzer te gebruiken, kan uiteindelijk door de vrederechter afgesloten worden van het netwerk. Maar dat overkomt steeds minder mensen. In 2009 waren het er voor elektriciteit nog ongeveer 700, vorig jaar nog slechts 200.

"De sociale actoren kennen de regels beter. Ze leiden mensen naar een andere leverancier, het beschermd statuut of andere maatregelen. We denken ook dat de vrederechters de situatie beter beginnen te kennen en gemakkelijker naar andere oplossingen zoeken dan vroeger."

Wie afgesloten wordt van het netwerk, moet naar het OCMW en krijgt daar een aansluiting bij een winterleverancier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni