Steeds meer anderstalige leerlingen in de Rand

© brusselnieuws.be
10/01/2012
In de scholen in Vlaams-Brabant is het percentage leerlingen dat thuis geen Nederlands spreekt de voorbije drie jaar met een vijfde gestegen.

In het basisonderwijs was er van februari 2008 tot februari 2011 een toename van 15,7 tot 18,9 procent, in het secundair onderwijs van 9,2 tot 11,5 procent. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams Onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) op een schriftelijke vraag van Irina De Knop (Open VLD).

Vooral in de scholen van de Vlaamse Rand rond Brussel (de 6 faciliteitengemeenten en 13 andere gemeenten) zijn de cijfers opmerkelijk. In het basisonderwijs waren er tijdens het schooljaar 2010-2011bijvoorbeeld in de Vrije Kleuterschool van Sint-Genesius-Rode 77 procent anderstalige leerlingen ingeschreven, in de Vrije Kleuterschool in Zellik 82 procent, in de Gemeentelijke Basisschool 't Groentje in Vilvoorde 78 procent.

In het secundair onderwijs lopen de percentages minder hoog op. De hoogste cijfers zijn er voor het Onze-Lieve-Vrouwinstituut (45 procent) en Koninklijk Technisch Atheneum (57 procent) in Vilvoorde en het Koninklijk Atheneum Zaventem (42 procent).

In de scholen van Vlaamse Rand rond Brussel neemt het aantal leerlingen dat gedomicilieerd is in het Brusselse Gewest toe. Van de 37.342 ingeschreven leerlingen waren er in het schooljaar 2010-2011 1.913 die in Brussel woonden. In het secundair onderwijs waren er dat 1.333 van de 10.090 leerlingen.

'Voorrangsregeling niet uitbreiden naar Rand'
Uit het antwoord van Pascal Smet aan Irina De Knop blijkt ook dat de minister gekant is tegen het voorstel om de voorrangsregeling voor Nederlandstalige leerlingen in Brussel uit te breiden naar de randgemeenten. Het Vlaams Verbond Katholiek Basisonderwijs pleitte daar nochtans recentelijk voor.

"Het kopiëren van de regeling in Brussel naar de Rand, en dus het voorrang verlenen aan Nederlandstalige leerlingen, betekent een directe discriminatie op grond van taal. Die discriminatie wordt volgens verschillende nationale en internationale normen onaanvaardbaar geacht. Een groot aandeel niet-Nederlandstalige leerlingen is er bovendien ook elders in Vlaanderen, zodat er geen grond is om dit alleen in de Rand te doen", aldus Smet.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni