Mensen die van het platteland naar de stad trekken, gaan sneller lopen. Het tempo volgt de economische groei. Dat blijkt uit een Britse wetenschappelijke studie.

De studie van psycholoog Richard Wiseman (Universiteit van Hertfordshire) dateert uit 2006. De resultaten staan donderdag in De Standaard. Wiseman deed een studie uit 1994 over die was uitgevoerd door Robert Levine, een Amerikaanse sociaal psycholoog verbonden aan de State University of California. In dezelfde 31 steden en met dezelfde onderzoeksmethode mat hij de snelheid van stappen van willekeurige voetgangers op.

Tien procent sneller dan 12 jaar geleden
In twaalf jaar zijn stedelingen gemiddeld 10 procent sneller gaan lopen, zo blijkt. Singapore (5,4 miljoen inwoners) staat bovenaan de lijst van snelst lopende steden. De 35 gemeten voetgangers liepen er gemiddeld 6,24 km per uur: 30 procent sneller dan begin jaren negentig. Het Chinese Guang¬zhou (13 miljoen inwoners) is 20 procent sneller gaan lopen: 6,02 km per uur in 2006.

Chinese steden verdringen zich nu dus in het koppeloton, terwijl in 1994 Zwitserland, Ierland en Duitsland nog de lijst aanvoerden. Waar twaalf jaar eerder Latijns-Amerika en Indonesië nog de kalme achterhoede vormden, was dat in 2006 het Midden-Oosten. In Manama, de hoofdstad van Bahrein (150.000 inwoners), haalden de stedelingen slechts 3,72 km per uur.

Voor Brussel zijn er geen cijfers bekend.

Snelheid volgt economische groei
Levine concludeerde al dat snellere tempo's nauw verband houden met de economische welstand op ieder niveau: met de economische gezondheid van een land, met de welstand van de gemiddelde burger en met de mate waarin mensen kunnen voorzien in hun basisbehoeften.

De studie van Wiseman bevestigt die stelling: het gemeten looptempo volgt de mondiale trend van economische groei. Het klimaat speelt ook een rol, maar is niet doorslaggevend.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni