'Gouden Ezelsoor' voor gebrekkige vertalingen

© brusselnieuws.be
08/06/2011
De Nederlandse teksten in het laatste nummer van het Schaarbeeks gemeenteblad lezen niet allemaal even vlot. De weinige vertalingen zijn bovendien van slechte kwaliteit," klaagt Bernadette Vriamont (SP.A). Het gemeenteraadslid deelt nu 'Ezelsoren' uit aan de verantwoordelijke schepenen.

"Reeds jaren is het Schaarbeeks gemeenteblad 'Schaerbeek Info' in het beste geval een bron van vermaak voor de Nederlandstalige inwoners van de Ezelsgemeente," zegt Vriamont in een mededeling. "Vooral als er ook enkele schaarse teksten in een soort verbeulemanst Nederlands staan."

Op het vlak van tweetalige communicatie is Schaarbeek volgens de SP.A een van de slechtere leerlingen in de Brusselse klas. "In de meeste andere Brusselse gemeenten, ook verschillende met het FDF in de meerderheid, slaagt men er wél in om een tweetalig gemeenteblad te publiceren. Soms staat er onder het artikel een korte samenvatting en soms staan er zelfs langere vertalingen bij de artikels. Gelukkig staat de tekst in het Frans er naast, zodat de lezer de betekenis toch nog kan snappen."

Om de gebrekkige vertalingen op een ludieke manier aan te kaarten heeft de lokale SP.A-afdeling beslist om prijzen ('Ezelsoren') uit te delen voor de meest gebrekkige vertalingen.

'Gekoelde monumenten'
Voor het meest recente nummer 133 van 6 juni 2011 gaat de prijs van het Gouden Ezelsoor (buiten categorie) naar Schepen Noël (MR) voor drie bijdragen in de rubrieken Rommelmarkt ("Goede zaken in standpunt in de Josaphatwijk"), Economie ("Jonge zelfstandigecandidaten van naaien-snijden sector") en Handel ("de drie hoeken van een verlevendigde driehoek").

Het Zilveren Ezelsoor (stijger met stip) gaat naar Schepen Guillaume (MR) voor zijn bijdrage over het kerkhof van Schaarbeek: "Hij heeft bijna 10 jaar heeft begonnen met een volledige restauratie van zijn installaties. Deze heeft de gekoelde monumenten, de schoongemaakte lanen en de verrijkte vegetatie gezien."

Schepen van Kleuters (sic, officiële bevoegdheden zijn onder meer Kinderen tot 12 jaar, Kinderdagverblijven en peutertuinen, red.) De Herde (MR) kaapt het Bronzen Ezelsoor weg met zijn stuk over feest in het Josaphatpark: "Een avond alle in kleuren met Modern bal."

"Ook volgende maand kan er wellicht weer 'gelachen' worden in Schaarbeek met de nieuwste editie van 'Schaerbeek Info'. SP.A Schaarbeek zal dan opnieuw een objectieve en onafhankelijke jury samenstellen om een nieuwe reeks Ezelsoren uit te reiken," besluit Vriamont.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni