Artiesten zoeken Brusselse burgers om op café te gaan

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
13/02/2013
In een poging om de verschillende individuen en gemeenschappen die Molenbeek rijk is dichter bij elkaar te brengen, zet De Vaartkapoen samen met een hele reeks andere verenigingen en instellingen het project 'Actie zoekt burger' op. Ook kunstenaars als Taha Adnan en Nele Van den Broeck zetten hun schouders onder het initiatief, en trakteren op caféoptredens.

'A ctie zoekt burger' organiseert verschillende activiteiten, waaronder de reeks caféoptredens 'Artiest zoekt burger op café'. Op acht avonden tussen 16 februari en 30 april worden optredens van een speciaal voor de gelegenheid samengebracht kunstenaarsduo in zes verschillende cafés aan elkaar gepraat door komiek Ramzi Zerqane. Op 16 februari en 15 maart ontmoeten de dichter Taha Adnan en songwriter Nele Van den Broeck elkaar in respectievelijk de cafés Averroès op de Leopold II-laan, en De Walvis in de Dansaertstraat.

Taha Adnan is al een tijdlang geen onbekende meer in Brusselse poëziemiddens. De dichter kwam in 1996 op 26-jarige leeftijd 'als afgewerkt Marokkaans product' naar Brussel om te studeren aan de ULB, en te werken bij de Franse Gemeenschap. Maar hij bleef al die tijd ook de Arabische poëzie trouw: hij maakte deel uit van het Brussels Dichterscollectief, organiseert literaire salons, en staat deze donderdag op Valentijnsdag in Bozar op het podium voor de vijfde editie van Transfrontalière, een meertalige avond gewijd aan Arabische liefdespoëzie.
Nele Van den Broeck woont ondertussen per ongeluk in Gent, maar voordien resideerde ze vijf jaar in de Zennestraat. Ze studeerde aan het Rits dat lokalen had in de Bottelarij in Molenbeek. Met de KVS maakte ze de voorstelling Singhet ende weset vro die in maart hernomen wordt. Muziek is haar corebusiness. Met Nele needs a holiday maakt ze even aanstekelijke als prettig gestoorde pop, en tegenwoordig kent heel Vlaanderen haar van haar muzikale column in het televisieprogramma Iedereen beroemd.

Op café
"Ik wist niet aan wie De Vaartkapoen mij zou koppelen," zegt Van den Broeck. "Eigenlijk was het een blind date met Taha, want ik kende hem daarvoor niet. Maar het klikte. Hij is echt een aimabel en open mens. Ik vind het ook spannend dat hij een dichter is, en ik een songwriter. Ons gemeenschappelijke medium is taal, maar we spreken wel een verschillende taal. Soms zou ik willen dat ze die Toren van Babel nooit hadden gebouwd."
Van den Broeck zal haar liedjes in het Engels zingen, Adnan leest zijn lange gedicht 'Te laat, zoals gewoonlijk' in het Arabisch. Telkens worden er Nederlandse en Franse ondertitels voorzien.

"Brussel is echt Babel," aldus Adnan. "In elke wijk hoor je weer andere talen en zelfs als je een vreemde taal kan spreken, blijft er frustratie. Daarom is mijn schrijftaal het Arabisch gebleven. Alleen die taal geeft zich volledig aan mij. Ondertussen is het Arabisch ook een Brusselse taal geworden, zoals het Nederlands of het Frans. Maar vertalingen blijven nodig want mijn buurman moet mij kunnen begrijpen. Daarom zijn mijn gedichten ook vrij direct. Mooie woorden en metaforen zijn belangrijk, maar ik wil ook duidelijk zeggen wat ik te zeggen heb. 'Te laat, zoals gewoonlijk' is een actueel, stedelijk en Brussels gedicht dat iedereen kan herkennen."

Facebook
"Wat me vooral boeit aan dit project is dat het aanstuurt op ontmoeting. Samenkomen op café is goed, zo komen ook mensen met poëzie in contact die gedichten alleen kennen van vroeger op school. Poëzie kan hedendaags zijn, en daarom hou ik ook zo van wat Nele doet. Met haar liedjes brengt ze poëzie dichter bij de mensen."

Van den Broeck beaamt: "In zijn gedicht heeft Taha het over de metro en over Facebook. Dat kom je niet vaak tegen, en het doet me ook denken aan mijn eigen werk. Ik heb toevallig ook een nummer dat 'I love you but I google other people' heet. We zijn al een paar keer samengekomen, en toen ik zijn gedichten had gelezen ben ik binnen mijn repertoire gaan zoeken tussen het materiaal waarmee ik nog nooit naar buiten ben gekomen.
Uiteindelijk ben ik ook nieuwe nummers gaan schrijven die anders zijn dan die van Nele needs a holiday. Als mensen mijn kop zien, verwachten ze humor, maar nu zal die er niét zijn! (lacht) Ik ben blij met deze kans."
In café De Walvis heeft Nele needs a holiday al eens gespeeld, maar café Averroès was tot voor kort onbekend terrein. "Zonder Taha was ik er waarschijnlijk ook niet naar binnen durven gaan. Ik was er ook de enige vrouw. Maar het voelde wel goed. Het is een café zonder alcohol, maar ik had niet het gevoel dat ik er niet welkom was. De patron, Hassan, is een man van Marokkaanse afkomst uit Sint-Niklaas, en kent iedereen in zijn café. En toch is het een wereld op zich. Het is goed dat de VK een brug slaat tussen die eilandjes. Ik ga mijn vriendinnen in ieder geval uitnodigen."

Adnan kwam voordien al regelmatig in Averroès voor een Marokkaanse koffie en een babbel. "'s Middags komen er ook ambtenaren, maar 's avonds is de sfeer inderdaad 'etnischer' en komt er een mannelijk publiek. Dat is spijtig. Ik hoop dat er vrouwen naar het optreden komen want anders is er niets aan. Averroès was trouwens een islamitisch filosoof uit de twaalfde eeuw die beschouwd wordt als een van de vaders van het seculier rationalisme in Europa. Laat ons hem eren."

'Transfrontalière' met Taha Adnan, Hala Mohammad, Koen Stassijns en trio Henk de Laat, 14 februari om 20 uur in Bozar, www.moussem.be, www.bozar.be

'Singhet ende weset vro' met Nele Van den Broeck, van 5 tot 9 maart in de KVS, www.kvs.be, www.neleneedsaholiday.com

--------------------------
'Actie zoekt burger' is een organisatie van De Vaartkapoen en verenigingen als Citizenne, Merhaba, de Pianofabriek, het KMSK, Daarkom, en Awsa. Op vrijdag 22 februari om 20 uur heeft in de VK een gratis debat plaats over de rol van de artistieke praktijk in de stedelijke diversiteit, met de Brusselse actrice en filmregisseuse Kadija Leclere, kunsthistorica Véronique Danneels, acteur Mohamed Ouachen, choreograaf Milton Paolo Nascimento, kunstschilderes Zahia Atghaniti, en danseres en choreografe Nienke Reehorst.
Aan het programma van 'Artiest zoekt burger op café' tussen 16 februari en 30 april doen verder onder meer Koen Monserez, Peter Vandenbempt, Kadi Abdelmalek, Amid Chakir, Pitcho en Hans van den Broeck mee.

Info: 02 413 04 10 en
www.vaartkapoen.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni