Saoedi-Arabië financiert radicale islamscholen in Brussel

JCO
© brusselnieuws.be
21/08/2012
Saoedi-Arabië ondersteunt en financiert scholen in België die een radicale vorm van de islam propageren. Dat zegt de staatsveiligheid. Een aantal van deze initiatieven bevindt zich in Brussel.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) waarschuwt in De Tijd voor scholen waar de leerkrachten de Arabische taal en een radicale vorm van de islamitische godsdienst onderwijzen. "In bepaalde gevallen worden de scholen gesticht op uitdrukkelijke vraag van het regime en met fondsen uit Saudi-Arabië", stelt de minister. "De Saudische autoriteiten willen zo het wahabisme en het salafisme verspreiden, twee extreme vormen van de islam."

De staatsveiligheid bevestigt aan brusselnieuws.be dat enkele van die scholen zich in het Brusselse bevinden. Over het precieze aantal scholen in Brussel, wil de dienst niets kwijt. Over het hele land gaat het om een tiental initiatieven. Er wordt geschat dat er enkele tientallen leerlingen geschoold worden.

De staatsveiligheid laat in een mededeling ook weten "dat een aantal personen uit ons land de voorbije jaren onderwijs heeft genoten in wahabitische instituten in Saoedi-Arabië. Die personen treden soms ook in ons land op in een onderwijzende functie."

Dergelijke initiatieven worden door de staatsveiligheid in het oog gehouden in het kader van haar strijd tegen radicalisme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni