Samenwerking tussen gewesten voor Ruimtelijke Ordening

© brusselnieuws.be
27/11/2012
De bevoegde ministers van Vlaanderen, Brussel en Wallonië hebben een ‘Informatieforum Ruimtelijke Ordening’ opgericht. Dat moet een betere samenwerking over de gewestgrenzen opleveren, want “ruimtelijke ordening werkt niet vanuit een ivoren toren.”

De drie bevoegde ministers voor Ruimtelijke Ordening, Charles Picqué (PS) , Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) en Waals minister Philippe Henry (Ecolo), lanceerden maandag een "Informatieforum Ruimtelijke Ordening".

De werkgroep moet permanent informatie uitwisselen over initiatieven die meerdere gewesten aanbelangen. "Ruimtelijke Ordening werkt niet vanuit een ivoren toren. Er moet een zekere continuïteit zijn in het beleid, over de gewestgrenzen heen", zegt Picqué. "Uitdagingen als de centralisatie en de ontwikkeling van activiteitenpolen staan centraal. Vooral omdat Brussel nog meer metropoliseert, onder andere door de bevolkingsgroei."

Ook Muyters is opgetogen over het initiatief. "Ons Vlaams beleid heeft vaak invloed op de andere gewesten, net zoals hun beleid invloed heeft op Vlaanderen. Een goede uitwisseling van informatie en standpunten helpt elke regio om samen win-winsituaties neer te zetten. Wij kunnen in onze plannen rekening houden met strategische keuzes van de andere gewesten."

Het overlegplatform zal starten met onder andere de aanleg van een gemeenschappelijke databank, en onderzoek naar transregionale projecten die Europees geld zouden kunnen aantrekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni