Cohousingprojecten krijgen duwtje in de rug

© brusselnieuws.be
17/01/2012
De Commissie Huisvesting heeft een resolutie goedgekeurd die cohousingprojecten een duwtje in de rug moet geven. "Er zijn nog te veel drempels voor mensen die aan cohousing willen doen."

Groen-parlementslid Elke Van den Brandt diende de resolutie in. "Nieuwe tijden doen nieuwe woonformules ontstaan. Het is de taak van het beleid om hier tijdig oog voor te hebben en drempels weg te werken," zegt ze.

De resolutie spoort de regering aan om werk te maken van een label voor cohousingprojecten. Dat moet het de houders gemakkelijker maken om bijvoorbeeld te lenen of aan de RVA te bewijzen dat ze aparte gezinnen vormen. De regering moet ook andere overheden sensibiliseren over deze woonvorm.

Gezinnen die aan co-housing doen, hebben elk een private woning, maar delen minstens een aantal ruimtes, gaande van een fietsenstalling tot een woon- of badkamer. Niet iedereen die een appartement deelt, is een cohouser. "De bewoners nemen samen beslissingen, ze kiezen bewust voor gemeenschappelijkheid, en natuurlijk moeten er gemeenschappelijke ruimtes zijn."

Cohousing biedt volgens het parlementslid heel wat voordelen. "Het is vaak goedkoper, het sociale aspect zorgt voor aangenamer leven, en de schaarse ruimte op de woningmarkt wordt beter benut."

Drempels
Toch wordt maar een op de tien projecten daadwerkelijk verwezenlijkt. Cohousers vinden heel wat hindernissen op hun weg. Gemeenten en steden staan huiverig tegenover de opdeling van eengezinswoningen, en leningen zijn niet afgestemd op dit soort projecten. "In het Brutopiaproject bijvoorbeeld hebben 29 gezinnen samen iets gekocht. Maar omdat ze daardoor niet als aparte gezinnen erkend werden, konden ze niet genieten van de gebruikelijke BTW-korting."

Mensen met een uitkering of leefloon die kiezen voor samenwonen om kosten te besparen, kunnen het dan weer moeilijk hebben om aan te tonen dat ze aparte gezinnen vormen, en zien hun uitkering verlaagd.

"Uitkeringen zijn een federale materie, maar een label kan hen helpen onderhandelen met de RVA. Het label moet een duwtje in de rug worden voor iedereen die aan een cohousingproject wil beginnen," besluit Van den Brandt.

De resolutie gaat nu naar de regering. Staatssecretaris voor Huisvesting Doulkeridis (Ecolo) liet in de Commissie alvast optekenen werk te willen maken van het label.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni