Beci boos over aanwezigheid van Voka in Brussel

Goele De Cort, Steven Van Garsse
© brusselnieuws.be - Brussel Deze Week
16/10/2013
Het zit er bovenarms op tussen de ondernemingsfederaties Beci (Brussel) en Voka (Vlaanderen). Die laatste heeft zijn zinnen gezet op Brussel. "Dit is imperialisme," zegt Olivier Willocx van Beci.

V oka-Comité Brussel is niet meer. Voortaan heet het Voka Metropolitan. Voka-leden uit Halle-Vilvoorde worden automatisch lid. De Vlaamse werkgevers willen meer wegen op Brussel. Want in België is er maar één metropool en dat is Brussel, zo vindt Voka-baas Jo Libeer.

Bij Beci, de koepel van Brusselse ondernemingen, wordt dat gezien als een oorlogsverklaring. "Dit is imperialisme," zegt Olivier Willocx, CEO van Beci, in een interview met Brussel Deze Week. Volgens Willocx kan Voka onmogelijk de Brusselse belangen verdedigen. "Het zwaartepunt van Voka ligt in Vlaanderen, niet in Brussel." Willocx wijst er ook fijntjes op dat met de toegenomen regionalisering Voka juist minder aanspraak kan maken op Brussel.

Bij Voka zijn ze zich van geen kwaad bewust. "We hebben dit doorgepraat met Beci," zegt Libeer. Toch blijkt uit andere reacties dat het water tussen Beci en Voka dieper is dan ooit. Brusselse leden van Voka verwijten Beci te dicht bij de Brusselse politiek te staan en te weinig dynamiek aan de dag te leggen. "We hebben vier jaar geleden samen Brussels Metropolitan Region voorgesteld met het VBO en de Waalse ondernemers, maar Voka heeft al het werk gedaan. En Beci probeert de pluimen op haar hoed te steken," zo klinkt het.

Het conflict gaat uiteindelijk over het marktaandeel in Brussel, en het daaraan gekoppelde moreel gezag. Voka telt onder zijn leden maar een handvol Brusselse ondernemingen, maar nu Voka Metropolitan ook de leden van Halle-Vilvoorde erbij neemt, is de organisatie plots een stuk groter. Dat geeft Voka meer slagkracht in haar lobbywerk en belangenbehartiging.

Libeer begrijpt niet waarom Beci daar moeilijk over doet. "De Brusselse bedrijven verdedigen, dat is voor Beci. Wij houden ons bezig met gemeenschapsmaterie zoals onderwijs en interregionale dossiers als mobiliteit."

Beci is niet van plan om het hierbij te laten. "Waarom zouden wij geen afdeling oprichten in Diegem of Zaventem? Neen, dat is geen grap," zegt Willocx. Volgens hem hebben verschillende bedrijven in de Rand Voka de rug al toegekeerd. "Er zijn genoeg bedrijven in Vlaanderen die de meertaligheid en openheid van Brussel verkiezen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni