Laplan en centrum voor thuislozen Hobo spelen samen Urbi et Orbi?

MB
© Brussel Deze Week
14/12/2012
Urbi et Orbi ofte 'Voor de stad (Rome) en de hele wereld' is de zegen die @Pontifex traditioneel uitspreekt met Kerstmis en Pasen. Nu is het ook de naam van het theaterproject waarin Laplan/De Markten en Archipel-Hobo peilen of de stad wel voor de hele wereld is.

Laplan is de naam van de succesvolle artistieke deelwerking van De Markten, die cursussen binnen verschillende artistieke disciplines ondersteunt. Er zijn al gezelschappen uit voortgekomen waarin professionals en niet-professionals samen werk presenteren. Maar Laplan besteedt ook aandacht aan minder voor de hand liggende deelnemers- en publieksgroepen. Vandaar de samenwerking met CAW Archipel-Hobo. Dat is een dagcentrum voor thuislozen dat via allerlei activiteiten het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van de thuislozen wil aanwakkeren, opdat ze uit hun sociaal isolement breken.

Samen maken Laplan en Hobo al voor de derde keer een sociaal-artistieke theatervoorstelling: na Kaputt met Kris Kaerts en Play met Luc Van Nyvelseel is er nu Urbi et Orbi? Daaraan werkt dit keer ook de sociaal-artistieke organisatie Globe Aroma mee. Die probeert door kunst van asielzoekers, vluchtelingen en nieuwkomers de ontmoeting tussen verschillende culturen te stimuleren.

In Urbi et Orbi? spelen achttien acteurs en actrices, een zeer gemengde cast van thuislozen, nieuwkomers en Brusselse acteurs die al langer met Laplan en De Markten bekend zijn. De achttien leverden vervolgens zelf de ideeën voor het stuk, waarna de regisseur alles bundelde in een theatertekst.

De spelers werd gevraagd wat hen echt bezig houdt in Brussel. Ze vertrokken van het verhaal van de toren van Babel, over mensen die plots niet goed meer kunnen communiceren.

Urbi et Orbi? wordt een drie- (of vier)talige voorstelling in het Nederlands (ook Brussels), Frans en Engels, over de fictieve stadstaat Brutopia, die pretendeert perfect solidair en democratisch te zijn. Maar na 33 jaar kalm bestuur komen twee kampen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Moet de lijn van gezapige eensgezindheid worden doorgetrokken, of moet men kiezen voor de kracht van 't changement die de oppositie propageert? Tussen die twee kampen zit dan nog een derde groep mensen die hun land zijn ontvlucht voor oorlog, honger, armoede en miserie. Ze hoopten op een beter leven in Brutopia.

De regisseur die het hele project in goede banen leidt, is Mout Uyttersprot, die als acteur bekend is van tv, maar die ook ervaring heeft in het sociaal-artistiek werk. Zijn script wordt ondersteund met live geprojecteerde beelden van de vzw Vaak van videokunstenaar Koenraad Deblauwe.

Volgens Veronique Van Craen van Laplan betekent het project voor de thuislozen en nieuwkomers echt een stimulans, een uitlaatklep en een houvast. "Sommigen van hen moeten nog dagelijks door Archipel-Hobo aan een slaapplaats geholpen worden, maar door de regelmaat van de repetities nemen ze ook andere dingen weer op. Een aantal acteurs neemt al voor de derde keer deel."

Urbi et Orbi? op 19, 20 en 21 december om 20 uur in De Vaartkapoen, Schoolstraat 76, 1080 Sint-Jans-Molenbeek. Kaartjes kosten 8 euro of 6 euro voor studenten; cultuurwaardebon welkom. Reserveren op 02-512.34.25, meer op www.demarkten.be, www.laplan.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni