Vervoort: 'Debat over fusie van gemeenten geen goed idee'

EVC
26/01/2013
Toekomstig minister-president Rudi Vervoort (PS) ziet geen heil in de fusie van de Brusselse gemeenten. "Het debat daarover openen zal onmiddellijk leiden tot een impasse, en dat hebben we in economisch moeilijke tijden niet nodig."

Vervoort deed die uitspraak vrijdag in het tvbrussel-programma Polspoel. Vervoort zegt geen taboes te hebben en dus bereid te zijn over de fuisie van de gemeenten te praten. Toch denkt hij dat zo'n debat snel tot een patstelling zal leiden.

Een fusie tot zes gemeenten, die zouden overeenstemmen met de zes politiezones, ziet hij helemaal niet zitten. "Dan wordt het voor de minister-president onmogelijk om zijn stempel op het beleid door te drukken. Toch vindt hij het huidige onevenwicht tussen de gemeenten - bij voorbeeld de grote Stad Brussel en het kleine Sint-Joost - niet gezond.

Zijn partijgenoot burgemeester Freddy Thielemans had recentelijk gepleit om de gemeenten te fuseren tot 6 of 9 entiteiten. Vervoort sprak zich daar vrijdag niet over uit.

Een fusie naar Antwerps model met 1 stad en een paar districten is hij ook niet genegen. "Ik heb gehoord dat dat model niet goed werkt", zegt hij daarover.

Volgens Vervoort maakt de taskforce voor de interne staatshervorming van Brussel, in tegenstelling tot wat beweerd wordt, wel vooruitgang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni