Rouliroula: Meer dan recreatief rollen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
11/07/2011
De Roller Parade raast ook deze zomer door de Brusselse straten. Uit die rollertochten werd de vzw Rouliroula geboren, die ondertussen uitgegroeid is tot een complete club.

"Het is begonnen met een petitie omdat we een nieuwe editie van de Roller Parade wilden," vertelt voorzitter Alain Borgnet (41). "Daarna begonnen we ook met een website en een klein forum over roller. Van het een kwam het ander, en voor we het wisten, organiseerden we wekelijks rollertochten langs kanalen, groene gordels en in de stad."

De tochten werden vaste afspraken en brachten een zestigtal rolschaatsers samen. Om in orde te zijn met de wet werd Rouliroula een vzw en meteen een echte sportclub, die zich naast recreatieve tochten ook op competitie stortte.

"In samenwerking met de hockeyclub Phoenix huren we een zaal in Sportcity in Sint-Pieters-Woluwe. Daar is zowel een initiatieles voor de debutanten als snelheidstraining onder leiding van de succestrainer Johnny Colpaert. Hij speelt zowel in de Belgische als in de Nederlandse rollerwereld een belangrijke rol. De eerder technische lessen vinden plaats in een zaal bij Mabru, en in de zomer trekken we naar Mechelen om in de openlucht op de piste te trainen."

Rouliroula neemt deel aan het Belgisch kampioenschap en amateurkampioenschappen en steekt ook regelmatig de grens over. Daar bewijzen ze dat de trainingen hun vruchten afwerpen. "We gaan bijvoorbeeld naar het Duitse Düsseldorf om er marathons te rijden. Een paar weken geleden heeft een van onze leden nog een tweede plaats behaald op de 24 uur van Le Mans. 548 kilometer heeft hij er afgelegd. Roller is bij ons meer dan recreatieve tochten."

De rollerclub is tijdens de Roller Parade steevast op post en heeft ook buiten de zomer tochten door de hoofdstad: de Full Moon Roller als het volle maan is, de Sunday Girls Ride voor de dames of de Ride in BXL zijn maar een paar varianten.

De 88 leden van Rouliroula zijn een mix van mannen en vrouwen, tussen twintig en vijftig jaar oud. Hun band reikt verder dan sport. "Er heerst een bijzondere sfeer. In de Vlaamse clubs zijn ze vooral gericht op de competitie, bij ons komen twee werelden samen. Tussen oktober en februari trainen we in de zaal en beoefenen we gezamenlijk ook wat andere sporten. Een groep van dertig leden gaat bijvoorbeeld elk jaar samen skiën."

Rouliroula is de afgelopen jaren rustig aan uitgebouwd en wil op de ingeslagen weg verder. "Volgend jaar willen we ook snelheidslessen organiseren voor jongeren, want zij zijn ondervertegenwoordigd. Daarnaast zouden we graag een trainingspiste vinden. We denken bijvoorbeeld aan het parkeerterrein van een supermarkt, zo doen ze het in Vlaanderen al. Een ander project is een wedstrijd organiseren per ploeg van vijf gedurende zes, misschien zelfs 24 uur. Maar dat is toekomstmuziek. We willen rustig, stap per stap groeien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni