Reynders: 'Klaar om minister-president te worden'

© brusselnieuws.be
18/05/2013
Federaal vicepremier Didier Reynders (MR) is naar eigen zeggen klaar om na de verkiezingen in 2014 minister-president van Brussel te worden. "Wat ik bij Financiën en Buitenlandse Zaken heb geleerd, kan Brussel helpen", zegt hij. Reynders schaart zich ook achter de kritiek van Jean Quatremer op Brussel.

"Ik ben niet toevallig in Brussel komen wonen", aldus Reynders in La Libre Belgique. "Ik ben ervan overtuigd dat de liberalen de eerste partij van Brussel kunnen worden."

Reynders heeft een tienjarenplan met drie "absolute" prioriteiten: onderwijs, herscholing van werknemers en mobiliteit. Hij neemt het huidige bestuur van de Olijfboomcoalitie (PS, cdH en Ecolo) op de korrel. "Twintig procent van de Brusselse bevolking is werkloos, tegen een landelijk gemiddelde van 8,1 procent. Dat is alarmerend. Olijfboomcoalities zijn vruchteloos, zowel in Wallonië als in Brussel. We hadden het moeten weten, met onze breedtegraad."

Reynders vraagt zich ook af waarom hij de Brusselse minister-president nooit in het buitenland ontmoet. "De enige die ik in het buitenland tegenkom, is Vlaams minister-president Kris Peeters." De liberale voorman merkt ook op dat geen buitenlandse stad of regio was uitgenodigd op het Irisfeest.

De MR-kandidaat toont zich verder voorstander van een aantal institutionele hervormingen in het Gewest. "Ik begrijp goed dat velen vinden dat Brussel te veel parlementsleden telt, maar dat heeft te maken met de Vlaamse minderheid. Het is merkwaardig dat Brussel de enige stad ter wereld is waar je als minister minder stemmen nodig hebt dan als gemeenteraadslid. Dus wat mij betreft is alles bespreekbaar."

Op de RTBF verklaarde Reynders dit weekend ook dat hij het artikel van Jean Quatremer in Libération zelf had kunnen schrijven. "We moeten de juiste kritiek onthouden en er iets aan doen", zei de MR-kopman. Het artikel kon volgens Reynders ook enkel zoveel aandacht krijgen omdat niemand Brussel in het buitenland echt verdedigt en in de verf zet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni