Relletje rond 'balkanistische' kaart van Brussel

© brusselnieuws.be
01/03/2012
De gemeenteraadsverkiezingen inspireerden Open VLD tot een wat andere kaart van Brussel. Niet iedereen kan creatieve wijknamen als Little Turkistan, Galiciëtown, en Gay Brussels echter smaken. Bij PS, MR en FDF worden termen als racisme, nationalisme en homofobie uit de kast gehaald. Alleen Philippe Moureaux (PS) ziet er de humor wel van in. [+ kaartje in pdf]

Open VLD komt op de proppen met een verkiezingsfolder waarin een aparte atlas van het gewest wordt voorgesteld. Met namen als Urban Emirdag, Casa (Casablanca), Gay Brussels en Quartier Flamand wordt het centrum van Brussel in verschillende wijken ingedeeld. Matonge is Vibe-City, in Sint-Gillis (Brussels Brooklyn) vinden we deelwijk Little Spain. En dan is er nog Hollywood aan de Zenne op de plaats waar VRT en RTBF nog steeds gehuisvest zijn.

Aan de rand vinden we ook nog onder andere de Jager-verzamelaars van het Zoniënwoud, de Jungle, de Berchemse grashoogvlakten en het Urban Pajottenland. Er is wel enige verwarring over de ligging van brouwerij oud-Beersel, die verhuist naar Neerpede.

'Getto's'
FDF-voorzitter Maingain, wiens gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe wordt aangeduid als FDF-enclave, vindt de folder een nationalistische uitwas. Het bewijs dat Open VLD, en bij uitbreiding Vlaanderen, de stad niet kent, vindt hij. Want die bestaat volgens hem niet uit getto's, maar eerder uit mixculturen. Tegelijk meent Maingain dat de kaart negeert dat Brussel voornamelijk Franstalig is. Zijn partijgenoot Colson heeft het in Le Soir zelfs over "een balkanistische visie op Brussel."

Brussels minister Benoît Cerexhe (CDH) merkt fijntjes op "dat de Quartier Flamand op de kaart hoop en al een procent van de oppervlakte beslaat. Als we daar nu eens rekening mee hielden bij de verdeelsleutel tussen Frans- en Nederlandstaligen in Brussel?"

MR-boegbeeld Didier Reynders spreekt dan weer van een "nutteloze uitgave in crisistijd die bewijst dat Open VLD Brussel niet begrijpt."

Ook bij de PS zijn er zure gezichten. De Jetse schepen Merry Hermanus (PS) zegt "diep geschokt" geweest te zijn bij het zien van de kaart. "Stigmatisering, homofobie en racisme", vat hij samen. Zijn partijgenoot en burgemeester van 'Casablanca' Philippe Moureaux kan er echter wel mee lachen. "De kaart getuigt niet altijd van goede smaak, maar ze heeft duidelijk een humoristische inslag. Je moet dit met een dikke korrel zout nemen. Dit is geen grote crisis waard," zegt hij in De Morgen.

'Selectieve verontwaardiging'
Het was maar een grapje, zegt Khadija Zamouri (Open VLD) die samen met partijgenote Ann Brusseel op de folder staat. "Humor kan de stad niet redden, maar helpt wel altijd, dat staat er naast het kaartje. Ik wil ook een kosmopolitische stad. Maar niemand kan toch ontkennen dat er in Molenbeek veel mensen met Marokkaanse roots rondlopen?"

De partij wijst er ook op dat niemand aanstoot neemt aan de benaming van de Matongewijk. "We wilden net de diversiteit van Brussel promoten," stelt Open VLD Brussel. "Misschien schuilt de selectieve verontwaardiging, niet voor Matonge, maar wel voor Istanbul, net in de eigen vooroordelen en stereotiepen over een aantal wijken. De kritiek op deze kaart vanuit het FDF hoeven we alvast niet erg serieus te nemen; die is enkel ingegeven door hun lezing dat de diversiteit van Brussel een ontkenning zou zijn van hun gedroomd homogeen Franstalige stad."

Atlas Bruxellensis
Het kaartje past in een hele atlas, de 'Atlas Bruxellensis', die Open VLD voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft ontwikkeld. Er zijn onder andere ook mobiliteitskaarten en 'blauwe kaarten' met hun plannen per gemeente. "Want met een kaart zeg je zoveel meer: wat we concreet voorstellen, maar ook onze ambitie en onze dromen voor de stad," aldus de liberalen.

'Foute' kaarten

TF1 wisselde Vlaanderen en Wallonië om, de NOS lijfde West-Vlaanderen bij Wallonië in, Tourisme Wallonie voerde de corridor in. Het lijstje met foute of op zijn minst betwiste kaarten neemt stilaan indrukwekkende proporties aan. Hoog tijd voor een overzicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, 'Foute' kaarten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni