Heeft de gemeente Merchtem de bouw van een bufferbekken vertraagd en zo de overstromingen in het naburige Londerzeel mee veroorzaakt? De vraag is deze dagen de inzet van een pittig debat tussen burgemeesters en Vlaams milieuminister Joke Schauvlieghe (CD&V).

Het was Schauvlieghe die de kat de bel aanbond in het VRT-programma Volt. Volgens de minister wil de gemeente Merchtem geen bouwvergunning geven voor het geplande bekken. Gevolg: het bekken, dat al twee jaar had kunnen gerealiseerd zijn, is er nog steeds niet. De gemeente leverde immers een negatief advies gegeven hebben over de bouw na klachten van 47 bewoners uit de gemeente.

Merchtems burgemeester Eddie De Block (Open VLD) ziet dat enigszins anders. Volgens hem is net de Vlaamse Milieumaatschappij verantwoordelijk voor de administratieve vertraging. "Het is een minister onwaardig op televisie uitspraken te doen over een dossier waar men geen fluit van kent," zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Volgens De Block probeert de VMM nu om zonder Milieu Effecten Rapport de bouw te realiseren, met procedurefouten tot gevolg. "We kunnen toch geen bekken aanleggen als we niet weten wat de mogelijke gevolgen zijn," laat de burgemeester in Het Nieuwsblad optekenen. "Het gaat om een bufferbekken van tientallen hectaren waar meer dan 1.000 koeien staan. "

De gemeente Londerzeel en burgemeester Jozef De Borger (CD&V) willen zich nu partij stellen tegen de burgemeester van de buurgemeente. De burgemeester wou donderdag verder geen commentaar kwijt over de kwestie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni