Het café DNA in de Plattesteen gaat dicht. De eigenaar wil het huurcontract niet verlengen. In de jaren tachtig was de bar een pleisterplaats van de Brusselse punkscene.

De DNA was ook in recente tijden een toevluchtsoord voor liefhebbers van alternatieve muziekstijlen, met wekelijkse concerten en feestjes. Maandagavond sluit het echter definitief de deuren.

De uitbaters hebben het geld niet om de juridische strijd tegen de eigenaar voor te zetten. Bovendien zou er sprake zijn van intimidatie door de eigenaar, onder meer door een anonieme klacht over kindermishandeling.

Volgens de eigenaar en een voormalige mede-uitbater werd het café slecht beheerd, maar fans zeggen dat de twee huidige uitbaters de bar net weer gezond hebben gemaakt. Enkele sympathisanten lanceerden ondertussen een petitie om de in hun ogen onrechtmatige sluiting aan te klagen.

"De DNA was een van de laatste in Brussel waar de zogenaamd alternatieve cultuur zich vrij kon uitdrukken [...] waar onbekende muzikanten carte blanche kregen en waar menselijk contact, tolerantie en culturele diversiteit belangrijker waren dan de zoektocht naar winst."

Het café opende voor het eerst de deuren in 1983.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni