© Saskia Vanderstichele

PS, MR en FDF vrezen N-VA in meerderheid

© brusselnieuws.be
22/01/2013
Als N-VA incontournable wordt bij de gewestverkiezingen in 2014 zou die partij de Brusselse instellingen kunnen blokkeren. Dat vrezen toch heel wat Franstalige politici. PS, MR en FDF willen anticiperen op dat scenario. Bert Anciaux (SP.A) vindt dat de Franstaligen een onderscheid moeten maken tussen N-VA en Vlaams Belang.

Op basis van de recentste peilingen zou N-VA vijf zetels halen in het Brussels parlement. Tel daarbij de twee zitjes van Vlaams Belang en de Vlaamse nationalisten komen op twee zetels van een meerderheid in de Nederlandse taalgroep.

Haalt N-VA, al dan niet samen met Vlaams Belang, negen zetels dan kan er geen Brusselse regering komen zonder N-VA en kan er geen beslissing genomen worden zonder het akkoord van een partij die pleit voor meer Vlaamse inbreng in de hoofdstad. Bij verschillende Franstalige partijen bestaat de vrees dat N-VA haar positie zou gebruiken om aan te tonen dat het Gewest niet werkt. De mogelijke opmars van N-VA zou ook grote gevolgen hebben in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Die beslist bij dubbele meerderheid en krijgt extra bevoegdheden in de laatste staatshervorming.

FDF: 'Taalgroepen afschaffen'
Enkele Franstalige partijen roepen op om nu al maatregelen te nemen en niet te wachten tot het zover is. "We moeten ons voorbereiden op extreme situaties zoals de blokkering van de Brusselse instellingen door N-VA", zei Laurette Onkelinx (PS) zaterdag in Le Soir.

Olivier Maingain, net herbevestigd als FDF-voorzitter, wil de blokkering van de instellingen onmogelijk maken door die instellingen te wijzigen. "Laten we beginnen met de GGC af te schaffen en de bevoegdheden daarvan naar het Gewest over te hevelen", aldus Maingain dinsdag in dezelfde krant.

De FDF-topman wil ook de taalgroepen afschaffen. "Dat wil niet zeggen dat we de Nederlandstaligen uitsluiten van het bestuur, integendeel. We maken enkel komaf met de logica van twee aparte groepen. Dan kunnen we werken met een politieke meerderheid zoals elders. Het zou ook de gelegenheid zijn om het aantal ministers en parlementsleden te verminderen."

Didier Reynders (MR) pleit op zijn beurt voor overleg tussen de Franstalige partijen "om een Franstalige reactie voor te bereiden." Volgens Reynders hoeft dat debat niet publiek gevoerd te worden. "Ik hoop dat de overtuiging voldoende sterk is om tot één standpunt te komen."

CDH: 'Ongrondwettelijke voorstellen geven N-VA gelijk'
Niet alle partijen delen echter de analyse van Onkelinx, Reynders en Maingain. "Ik hallucineer als ik de ongrondwettelijke voorstellen van Olivier Maingain en Laurette Onkelinx hoor", zegt Benoît Cerexhe. "Zo zouden we N-VA gelijk geven." Cerexhe wil de Vlaamse partijen daarentegen vragen om een alliantie met N-VA bij voorbaat uit te sluiten.

Christos Doulkeridis (Ecolo) gelooft niet dat N-VA incontournable zal worden. "Laten we ons concentreren op de Brusselse prioriteiten, de echte vraagstukken van de toekomst", zegt hij in Le Soir. "Als we werken voor Brussel, moeten we niet vrezen voor de toekomst."

Anciaux: 'Uitspraken jagen mensen in armen N-VA'
In een interview met Brussel Deze Week roept Bert Anciaux (SP.A) de Franstalige politici op om hun houding ten aanzien van N-VA te wijzigen. "Dergelijke uitspraken jagen de mensen in de armen van N-VA. Er is een verschil met het Vlaams Belang. N-VA is een democratische partij en zal, als ze in de Gewestregering komt, nooit beslissingen nemen tegen het belang van de Brusselaars."

Lees het interview met Bert Anciaux vanaf woensdag in Brussel Deze Week (en dus ook op deze nieuwssite).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni