PS op kop in peiling La Libre/RTBF

© brusselnieuws.be
03/12/2011
De politieke kaarten in Brussel zijn na de breuk tussen MR en FDF grondig door elkaar geschud. De PS wordt afgetekend de grootste. Het FDF haalt op eigen kracht 6,5 procent van de stemmen. Bij de Vlaamse partijen is N-VA de grootste.

Volgens de peiling van La Libre en RTBF wordt de PS met 26,3 procent de grootste politieke formatie in de hoofdstad. MR wordt tweede met 17,2 procent, een verlies van bijna 10 procent vergeleken met de vorige peiling van september 2011. het FDF haalt op eigen kracht 6,5 procent. Ecolo heeft 16 procent (+ 4 procent) en het CDH haalt 11,9 procent. Zij zijn respectievelijk derde en vierde. Met 3,3 procent van de stemmen is N-VA de grootste Vlaamse partij in de hoofdstad, voor Groen!, dat 2,6 procent haalt. Het moet wel gezegd dat peilingen naar de Vlaamse partijen in Brussel lijden onder een hoge foutenmarge. Elio Di Rupo, Charles Picqué en Laurette Onkelinx zijn de drie populairste politici in Brussel.

In Vlaanderen maakt de N-VA een reuzensprong naar 39,8 procent van de stemmen. De SP.A wordt met 13,9 procent de tweede partij, voor CD&V en Open VLD, die allebei 12,6 procent halen. Bart De Wever blijft de populairste politicus.

In Wallonië blijft de PS op kop, met 35,4 procent, maar verliest wel een dikke twee procent. De MR blijft met 20,8 procent de tweede partij. Het CDH zakt naar 12,7 procent. Daarmee komt de partij op de vierde plaats terecht aangezien Ecolo 14 procent haalt. Het FDF komt in Wallonië niet boven de kiesdrempel uit.

De peiling heeft een foutenmarge van 3,3 procent en werd afgenomen bij 3.008 stemgerechtigde Belgen op 26 november, onmiddellijk nadat de zes onderhandelende partijen met formateur Elio Di Rupo een akkoord hadden bereikt over de begroting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni