Protestkunst fleurt irritant hek op

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
17/11/2010
De olijke bende van Tricot-Trottoir/Stadsbrei sloeg vorige vrijdag weer toe, gemaskerd met gekke bivakmutsen. Ze kleedden ‘het lelijkste hek van de stad’ aan.

Zoals een 'terroristendaad' betaamt, werd pas op het laatste moment beslist waar de actie plaatsvond: bij de muurhoge afrastering van de scholencampus Sint-Lukas (Groenstraat, Schaarbeek) of bij de onbestemde hekkengekte in het plantsoen tussen Etterbeeksesteenweg en station Schuman (Etterbeek). Het werd het laatste.

De bende verfraaide het hek met sierlijke lappen van plastic afval. Maandenlang werd aan het kunstwerk gehaakt en gebreid. Resultaat: een patchwork van verknipt en tot draden gesponnen zwerfplastic (winkelzakjes, werflint, touwtjes,...). De berg afval werd - netjes herweven - teruggegeven aan de stad. Voor die actie werd de mosterd gehaald in Zweden (knittaporfavor.wordpress.com).
Tricot-Trottoir/Stadsbrei-Brussel zat eerder dit jaar al achter protest- en opsmukkunst op straat. Het teveel aan amsterdammertjes (hinderpaaltjes op het trottoir) rond het Stefaniaplein werd aangekleed als een bende konijntjes - de hoesjes bleven drie weken staan. Het standbeeld van koning Leopold II naast het paleis kreeg een 'guldenvliesketting van afgehakte handen' om - die was al na één dag weg. "Het hangt van de genade van de passant en van de overheid af wat er met ons kunstwerk gebeurt," zegt coördinator Toos van Liere relativerend over de tijdelijkheid van de installaties. "Wij hebben maar een doel voor ogen: kleur geven aan wat triest is en afstoot. Het valt toch op dat dit hek gebruikers van de stad van elkaar scheidt? Meer nog, het hek is irritant, totaal zinloos en lelijk."

Van Liere ging vorig jaar in het gemeenschapscentrum De Pianofabriek aan de slag met het kunstproject artPLASTIEKfabrique. Onder de naam Tricot-Trottoir/Stadsbrei-Brussel houdt ze sinds het voorjaar een breiclub in MicroMarché/MicroMarkt (Steenkoolkaai 9). Op vrijdag komen er soms vijf, soms dertien hobbybreiers samen. Er wordt overigens een oproep gelanceerd naar 'meer mannen'.

Of de plastic art aan dit hek lang zal blijven hangen, is nog de vraag. "Het laat ons niet onverschillig als het verdwijnt, want we hebben veel liefde gestoken in het breiwerk," zegt Van Liere. Dat het misleidend, een heksenketel op straat en/of onwettig is, wil ze niet geweten hebben. "We kregen alleen maar positieve reacties (artplastiekfabrique.wordpress.com), dus weten we niet wie zich hieraan ergert. Met onze kritische interventie stellen we de vraag: gaan we de toekomst tegemoet met steeds meer hekken om ons heen?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni