Protest tegen weren van sans-papiers uit volwassenenonderwijs

© tvbrussel
06/09/2012
Lesgevers, cursisten en ex-cursisten van het Nederlandstalig volwassenenonderwijs hebben donderdag geprotesteerd omdat mensen zonder papieren niet langer welkom zijn in hun klassen. Dat is een gevolg van het onderwijsdecreet dat in mei werd goedgekeurd.

Een aantal betogers hield een symbolische actie: mensen zonder papieren die Nederlandse lessen willen volgen staan voor een gesloten schoolpoort. Daarmee uiten de betogers hun ongenoegen over het feit dat mensen zonder papieren niet meer welkom zijn in het Nederlandstalig volwassenenonderwijs. De kandidaat-leerlingen moeten een wettige verblijfsvergunning kunnen voorleggen.

"Sinds kort moeten we mensen die graag Nederlands willen leren, controleren op hun papieren. Dat vinden we discriminerend", zegt lesgeefster Agnes Vanden Meersch. "Integreren kun je niet zonder taal," voegt cursist Moustapha Ouierani daaraan toe.

Verblijfsvergunning
In 2011 is het onderwijsdecreet goedgekeurd waarbij een verblijfsvergunning een voorwaarde is om zich in te schrijven in het Nederlandstalig volwassenenonderwijs. De motivatie was dat het niet veel zin heeft om te investeren in mensen die maar korte tijd in ons land verblijven. Een discussie naast de kwestie, volgens de aanwezige sociale organisaties. "Ook als mensen teruggaan, kunnen de aangeleerde competenties van nut zijn in hun thuisland", zegt Karen De Clercq van Samenlevingsopbouw Brussel.

Het is niet het eerste protest tegen de maatregel. Een aantal sociale organisaties zijn ook naar het Grondwettelijk Hof gestapt om het onderwijsdecreet aan te vechten. Begin november volgt de uitspraak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni